Kadetje Cultuur: Ode aan het hunebed bij Vanderveen in Assen

​Assen - Fotograaf Karin Broekhuijsen verzorgt op zaterdag 13 april van 12.00 tot 14.00 uur het Kadetje Cultuur in Warenhuis Vanderveen te Assen.

Zij houdt een voordracht over haar fascinatie voor de Drentse hunebedden. Haar boek Ode aan het hunebed is een dag eerder gepresenteerd en is tijdens het Kadetje Cultuur verkrijgbaar. Uiteraard kan dat gesigneerd worden door Broekhuijsen.

Trechterbekervolk

Iedereen kent de Drentse hunebedden, de oudste monumenten van Nederland. Het Trechterbekervolk, de voorouders van de Nederlandse moderne mens, bouwde ze van zwerfkeien die in de IJstijd naar Drenthe waren meegevoerd. Hunebedden hebben geen naam maar wel een nummer, en in Drenthe zijn dat D1 tot en met D54. Binnen een straal van 40 kilometer vind je ze allemaal.

Nooit eerder is er een fotoboek verschenen dat een ode is aan de beroemdste monumenten van Drenthe. Door de hunebedden in divers perspectief weer te geven, creëert fotograaf Karin Broekhuijsen een andere kijk op het alom bekende hunebed en geeft ze daarmee in al hun glorie een speciale plek in het Drentse landschap.

Koesteren

Karin Broekhuijsen: ‘De boodschap van dit boek is dat we de hunebedden moeten koesteren. De foto’s in het boek laten bijvoorbeeld zien hoe prachtig de hunebedden kunnen veranderen van kleur naarmate de dag vordert of het weer verandert. Hunebedden zijn wat dat betreft niet statisch maar altijd een bron van inspiratie.’

Ode aan het hunebed is tevens voorzien van vijf begeleidende teksten over de relatie van de moderne mens met de Drentse hunebedden plus korte beschrijvingen van alle hunebedden en hun locaties.

Karin Broekhuijsen

Karin Broekhuijsen is een Drentse fotograaf. Met haar inzet weet zij bijzondere momenten te fixeren en daarmee een tijdsbeeld vast te leggen voor de komende generaties. Zij leverde de afgelopen jaren voor meerdere boeken foto’s aan. Ode aan het hunebed is het tweede boek dat geheel van haar hand is. Het eerste is Buitengewoon betoverend weer in beeld, uit 2011. Daarnaast zijn haar foto’s te vinden bij Marketing Drenthe, RTV Drenthe en Stichting Het Drentse Landschap. Ook Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, SBB en anderen maakten gebruik van haar fotografie. Zie www.fotokarinbroekhuijsen.nl

Opgeven

Opgeven voor het Kadetje Cultuur kan door te mailen naar kadetjecultuur@vanderveen.nl  of door langs te gaan bij Kunstcafé Schurer. De kosten zijn 14,50 euro p.p. inclusief lunch en voordracht. De voordracht vindt plaats in de Buningzaal op de hoogste etage van Warenhuis Vanderveen en inloop is vanaf 11.45 uur.