GJ-4-Music: Yola – Walk through fire

In 2012 werden wij hier op de muziekafdeling verrast door de Britse band Phantom Limb en hun album ‘The Pines’. Een instant americana klassieker dat in mijn oren klonk alsof The Band (die van onder andere Levon Helm/Robbie Robertson) met een waanzinnig toffe zangeres, inderdaad Yola Carter, in zee was gegaan.

Phantom Limb stopte helaas een jaar later ondanks succesvolle optredens in ons land (Lowlands). Een doorbraak naar het grote publiek kon haast niet uitblijven. Afin, in 2019 schudde de platenmaatschappij van Phantom Limb op hun beurt weer de huidige platenmaatschappij van Yola wakker dat zij nu een prachtige country-soul plaat uit heeft bij hun!

Relaxte vibe

Dan Auerbach (van the Black Keys) nam de productie op zich en reken maar dat dit één van de onontkoombare albums van 2019 zal worden. Eerste song ‘Faraway look’ waait weids uit met schitterend vintage soulgevoel en een stem die niet anders kan dan je oren betoveren, wow! Dit album grijpt nadrukkelijk terug op de soul van vroeger op een verzorgde manier. Geen rauwe vocale uitbarstingen maar een relaxte vibe dat muzikaal in elke song prachtig divers wordt aangekleed zoals in het prachtige ‘Ride out in the country’. Net als in dat fenomenale album van the Teskey Brothers, is het de zang die mag stralen met puur soulgevoel.

Mensen die Ruby Turner (onder andere van Jools Holland) nog kennen zullen opveren van het heart-felt ‘It ain’t easier (everyone is falling in love)’ waarin Yola even de turbo op haar stem mag zetten. Wat een prachtige song is ‘Walk through the fire’ dat door machtig muzikaal water waadt en waar het hart kleur moet bekennen in het vuur van de liefde, bijna gospel. ‘Love all night (work all day)’ laat heel goed horen wat een diversiteit er aan organische muziek in de songs zit, hier hoor je heel fraai het country gevoel en de totale onthaasting die als een rode draad door dit album gaat.

Motown als je persoonlijke gids

‘Lonely the night’, dat natuurlijk over hartzeer gaat, is met z’n prachtige Phil Spector echo’s uitdagend van opbouw, let ook op de rol van de gitaar hier. Mooi hoe je in ‘Still gone’ door de geschiedenis van soul wandelt met Motown als je persoonlijke gids. Je kan niet anders dan betoverd raken van deze pure muziek. Welk festival haalt deze dame naar ons land? Graag samen met de Teskey Brothers, want die gloedvolle combinatie soul zal elke echte muziekliefhebber in extase achter laten! You gotta listen to the power of soul music, Amen!! (GJG 9,2)