Zwarte voetbalzondag: louter nederlagen voor Asser amateurclubs

Assen – Geen beste dag zondag voor de Asser amateurclubs. Zowel Achilles 1894, Asser Boys, FC Assen, LEO als FC Amboina gingen onderuit.

Achilles verloor in de hoofdklasse A bij RKZVC met 1-0, Asser Boys leverde in 2L op eigen veld de punten in bij Beilen (2-3), FC Assen kreeg in dezelfde klasse een draai om de oren in Dedemsvaart (5-1). LEO stond in Loon met lege handen tegen Siddeburen (1-3) en FC Amboina deed het thuis al niet veel beter contra Gieterveen: 0-2.

Achilles 1894

Achilles 1894 is in de hoofdklasse A afgegleden naar de voorlaatste plek en had de punten in  Zieuwent (Gelderland) dus hard nodig. Een lastige klus tegen de nummer 2 van de ranglijst, maar de gasten uit Assen mochten lange tijd hopen op een punt.

Die hoop vervloog halverwege het tweede bedrijf echter, toen Sjors Stokhorst namens RKZVC fraai raak kopte: 1-0. Het bleek de enige treffer van de middag te zijn. Omdat kelderconcurrent De Bataven zondag twee punten liet liggen bij hekkensluiter RKHVV (2-2), liep De Bataven slechts één punt uit op Achilles. Het gaatje op de ranglijst tussen beide ploegen bedraagt nu twee punten.

Asser Boys

Asser Boys en Beilen hebben degradatiezorgen in 2L en de Noord-Drentse derby zou uitmaken of Beilen zich wat meer ademruimte kon verschaffen of dat Asser Boys het gat richting de buurman kon reduceren tot drie punten.

De wedstrijd draaide uit op een onderling duel tussen René Westerveen en Bertus Wolters. Westerveen was al in de tweede minuut trefzeker namens Asser Boys toen hij de Beilen-sluitpost beheerst omspeelde en de 1-0 tegen de touwen schoof.

Beilen kwam na een klein half uur op 1-1. Tot verbazing van Asser Boys (en zelfs de gasten) ging de bal na een corner plots op de stip. Bertus Wolters bleef kalm: 1-1. En nog voor het rustsignaal bracht Wolters Beilen via een fraai schot uit de draai aan de leiding: 1-2.

Vlak na rust complementeerde Wolters met het hoofd zijn hattrick (3-1), maar René Westerveen bracht met zijn tweede doelpunt (benutte penalty) de spanning terug. Met nog een klein half uur op de klok lukte het Asser Boys echter niet meer het onheil alsnog af te wenden.

FC Assen

FC Assen zag middenmoter Dedemsvaart in de eerste helft de leiding pakken, maar de ploeg van coach Harold Wekema kwam na een klein half uur langszij door een treffer van Jarno Damhuis, die het leer na een corner binnentikte: 1-1.

Een schijnbaar houdbaar afstandsschot betekende tien minuten voor rust echter de 2-1 en toen Jordi van der Veen even later wegens praten zijn tweede gele kaart kreeg, was het volgens Wekema over en sluiten. ‘En dat neem ik Jordi kwalijk, hij was door de scheids gewaarschuwd zijn mond dicht te houden. Op die manier benadeel je de ploeg.’ Dedemsvaart had vervolgens geen kind meer aan FC Assen en bouwde de voorsprong uit naar 5-1.

Doordat mede-degradatieklant Zuidwolde verloor van hekkensluiter Erica (3-2), blijft Zuidwolde op de ranglijst in 2L met 11 punten onder FC Assen (13 punten) en Asser Boys (12) staan. FC Assen heeft bovendien een duel minder gespeeld.

LEO

LEO zette afgelopen weken een fraaie reeks neer in 3B, maar daar kwam zondag in Loon een einde aan. LEO kreeg in het begin van de eerste helft een grote kans via Evan Sturing, maar de anders zo trefzekere aanvaller liet die liggen. Vervolgens deelde Siddeburen – de nummer 3 van de ranglijst – de lakens uit en liep via twee treffers voor rust en één in het tweede bedrijf uit naar een 0-3 voorsprong. Thijs Bos redde tien minuten voor tijd de eer voor LEO: 1-3.

‘Dit was’, zegt LEO-coach Heiko van den Berg, ‘een van de minste wedstrijden van LEO sinds mijn aantreden hier. Maar goed, dit soort potjes zitten er soms tussen. Snel vergeten maar.’

FC Amboina

Met FC Amboina en Gieterveen stonden zondag in Assen twee degradatiekandidaten in de vierde klasse D op het veld. Nummer voorlaatst Amboina had bij winst een mooie sprong kunnen maken op de ranglijst – onder meer over Gieterveen heen – maar zo ver kwam het niet. De gasten pakten de drie punten door treffers van Niek Drent en Bert Kupers.  

Overige uitslagen:

Emmeloord – Rolder Boys 1-2

Muntendam – Gieten 1-2

SVZ – ZNC 8-4

HSC – VAKO 3-2

Annen – Veendam 1894 3-1

Westerwolde – Smilde ’94 0-4

Tynaarlo – Yde de Punt 3-3

Tekst: Robbert Willemsen