Op de racefiets van Auschwitz naar Westerbork

Westerbork - Er worden fietsers gezocht die in 2020 vanaf concentratiekamp Auschwitz via Bergen-Belsen naar Herinneringscentrum Kamp Westerbork willen fietsen.

In 2020 leven we 75 jaar in vrede en vrijheid. Om te symboliseren dat dit niet vanzelfsprekend is, wordt een lange fietstocht gemaakt, waarvoor ook flinke inspanning modig is. Studenten uit Nederland en Duitsland fietsen samen om 75 jaar Vrede en Vrijheid te herdenken. De tocht start met 75 deelnemers in Auschwitz, Polen, en gaat via Bergen-Belsen, Duitsland (waar 2020 deelnemers aansluiten) naar Kamp Westerbork. De deelnemers aan de fietstocht bezoeken verschillende historische locaties die passen bij het thema van de fietstocht.

Fietstocht Auschwitz-Westerbork

De tocht vanaf Auschwitz is 1300 kilometer en duurt ongeveer tien dagen. Er mogen 75 studenten uit Nederland én Duitsland meedoen aan deze tocht. Dit zijn derdejaars studenten Pabo, lerarenopleiding of geschiedenis. Deze studenten beïnvloeden in hun carrière veel andere jongeren en kunnen zo de boodschap over vrede en vrijheid verspreiden.

Fietstocht Bergen-Belsen-Westerbork

De fietstocht van Bergen-Belsen naar Westerbork (circa 350 kilometer) duurt ongeveer 4 dagen. Er kunnen 2020 mbo-studenten van elke richting uit Nederland en Duitsland aan meedoen.

Wie mee wil doen, moet minstens 18 jaar zijn op het moment dat de tocht start (april/mei 2020), een racefiets hebben die in goede staat is, een ervaren toerfietser zijn die 125 tot 150 kilometer per dag kan fietsen, een goede gezondheid hebben en gemotiveerd zijn.

Inschrijven

Inschrijven kan vanaf 15 maart. Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van de fietstocht en op www.terugnaarwesterbork.eu.