​Geen cel voor Assenaar die over zwemmers wilde varen

​Leeuwarden / Assen - De oud-politiemedewerker (62) uit Assen die in dronken toestand over een zwemmend stel probeerde te varen op de Hegemer Mar, hoeft niet de cel in.

Dat bleek dinsdag in de rechtbank van Leeuwarden. Het Openbaar Ministerie (OM) had in hoger beroep een gevangenisstraf van 18 maanden (waarvan de helft voorwaardelijk) geëist tegen de Assenaar voor poging doodslag.

Werkstraf

Het gerechtshof houdt het echter op een poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en varen onder invloed en legde de man een werkstraf op van 140 uur.

De toenmalig IT-medewerker van de politie had een fles wijn op, toen hij op 16 augustus 2016 met zijn zeilboot op de motor voer over de Hegemer Mar. Hij lette niet goed op en voer bijna over een stelletje heen, dat in het water aan een surfplank hing.

‘Opgeflikkerd’

De geschrokken jongeman riep onder meer ‘opgeflikkerd’ naar de Asser stuurman. Die werd boos, draaide zijn boot en stuurde recht op de zwemmers af. Een van beiden moest zich afzetten tegen de romp van de boot om niet overvaren te worden.

Vanwege het incident werd de stuurman, die toentertijd net gescheiden was, ontslagen bij de politie. Het gerechtshof gaf aan met de strafmaat rekening te hebben gehouden met deze omstandigheden en het feit dat hij nooit eerder met justitie in aanraking was geweest. De Assenaar moet de slachtoffers wel 600 euro schadevergoeding betalen.

(Bron: Leeuwarder Courant)