LEO verrast Annen, verlies FC Assen en Asser Boys, FC Amboina loopt rood aan

Assen – LEO heeft zondag uitstekende zaken gedaan in de derde klasse C. De ploeg uit Loon verraste niet alleen titelkandidaat Annen op eigen veld (0-3), maar kroop en passant ook weer tegen de middenmoot aan.

Slechter verging het FC Assen en Asser Boys, beiden bivakkerend in de degradatiezone van de tweede klasse L. FC Assen verloor bij Erica met 2-0 en Asser Boys ging onderuit bij Valthermond met 3-0. FC Amboina verspeelde in 4D bij Bareveld niet alleen een 3-0 voorsprong (3-3), maar zag ook nog eens drie spelers voortijdig vertrekken met rood.

LEO

LEO leek een moeilijke middag tegemoet te gaan tegen Annen, maar legde in de eerste helft - met nog vijf minuten te gaan tot de rust – de basis voor de zege. In die paar minuten schoot Evan Sturing eerst een vrije trap in de kruising, om vervolgens nog eens toe te slaan uit twee counters: 0-3.

LEO-coach Heiko van den Berg: ‘Het verwachte dominante spel van Annen kwam totaal niet uit de verf en onze verdediging stond prima. Voorin kregen we ruimte voor de snelle tegenstoot en ja, daar weet Evan wel raad mee.’

De verwachte stormloop van Annen na rust bleef ook uit, zodat LEO de voorsprong vrij simpel kon verdedigen. En de partij was helemaal gespeeld toen de doorgebroken Sturing onderuit werd gehaald en de zondaar aan Annen-kant met rood mocht inrukken.

Van den Berg roemt het collectieve optreden van zijn ploeg en spreekt van drie bonuspunten. ‘Want deze competitie winnen niet zoveel ploegen in Annen. We moeten dit goede gevoel nu meenemen naar volgende week, als we hekkensluiter Amicitia VMC op bezoek krijgen. Want dat zijn drie punten die we móeten pakken.’

Asser Boys

Asser Boys incasseerde zondag de vierde rode kaart dit seizoen. Nadat Martijn Vos, Justin Smeenge en vorige week doelman Marvin Bodde deze prent al hadden gezien, was nu Willard Bouwmeester aan de beurt, die wegens een slaande beweging contra een speler van Valthermond uit het veld werd gestuurd.

En dat is, zucht Asser Boys-coach Harm Hovenkamp, teveel van het goede. ‘Er werd een overtreding gemaakt op Willard, die daar vervolgens op reageerde. En dat was niet goed. Kijk, Asser Boys is een club waar passie een grote rol speelt, maar je moet je emoties in het veld kunnen beheersen. We hebben iedereen hard nodig in de strijd tegen degradatie en dan kunnen we dit soort zaken niet gebruiken.’

De rode kaart viel na een half uur spelen in de eerste helft. Het stond toen al 1-0 voor de thuisploeg, die de marge voor rust verdubbelde en de wedstrijd in de tweede helft definitief besliste: 3-0.

FC Assen

Na de 0-7 nederlaag vorige week tegen Germanicus moest FC Assen zondag naar Erica, de nummer laatst van de ranglijst in 2L. En weer liep de ploeg van trainer Harold Wekema tegen een nederlaag aan. ‘Hoewel’, zo zegt Wekema, ‘ik er wel bij moet zeggen dat Erica niet eens zo’n slecht team heeft. Maar het zat ons niet mee. In de 75ste minuut valt de 1-0, waarbij onze keeper Renzo Hoving na een vrije trap duidelijk wordt geblokt en daardoor de bal loslaat en even later wordt een glaszuivere gelijkmaker van Henry Mansaray afgekeurd.’

In de laatste minuut ging FC Assen-doelman Hoving mee naar voren voor een hoekschop om zo alsnog de 1-1 te forceren. De afgeslagen bal werd echter door Erica in het lege Asser doel geschoten: 2-0.  Wekema: ‘We bekijken het maar van week tot week en moeten vooral niet in paniek raken, maar een paar puntjes zouden in deze fase van de competitie wel lekker zijn.’

FC Amboina

FC Amboina, rode lantaarndrager in de vierde klasse D, kan de punten goed gebruiken en leek bij Bareveld ook op een ruime zege af te stevenen. Maar een kwartier voor tijd – en met een 3-0 voorsprong op zak – ging het helemaal mis voor de Asser formatie.

In dat kwartier moest FC Amboina drie rode kaarten incasseren. De eerste na een harde charge, de tweede na twee keer geel en de derde na het onheus bejegenen van de scheidsrechter. Bareveld rook vervolgens bloed en het lukte de thuisploeg tegen een uitgedunde tegenstander toch nog een punt uit het vuur te slepen: 3-3.

Overige uitslagen:

Nieuw Buinen – GOMOS 0-3

VAKO – Veendam 1894 0-1

Nieuw Roden – SVZ 0-0

Gieten – ZNC 3-5

Smilde ’94 – Heiligerlee 4-0

Tynaarlo – Stanfries 0-1

HHC Combi – Eext 5-0