In Beeld: Loeizwaar tunneldek De Maten op haar plek gezet

Assen – Het nieuwe tunneldek van De Maten in Assen ligt op haar plek. Die werd zaterdagavond – nacht minutieus op haar plek gerold. Een hele operatie, die uren in beslag nam.

Het dek van 35 meter breed en 15 meter lang weegt 1040 ton en het gevaarte moest op zijn plek gerold worden door drie onderstellen met 144 wielen die het klossale gewicht moesten dragen. Na de voorbereidingen begon het spektakel met het draaien van het viaduct. Daarna duurde het nog wel even voordat de 144 wielen in beweging kwamen.

Stalen buizen

Er moest nog veel geregeld worden. De stalen buizen van 13 meter die op 4 december werden geplaatst moesten worden voorzien van de bewapening voor het beton en van de linker rijbaan voor het vervoer van het viaduct moest nog het laatste stuk worden aangelegd. Daarna kon de chauffeur onder het toeziend oog van de direct betrokkenen een het deskundige oog van de vele toeschouwers worden begonnen aan het plaatsen van het dek. Even na middernacht lag het spoordek op z'n plaats en kon worden begonnen aan het juist afstellen.

Nu het dek op haar plek ligt, kan begonnen worden aan de daadwerkelijke tunnel die het verkeer leidt naar Assen-Oost. Dit om de verkeersdruk vanaf Assen-Zuid richting het centrum te verlichten. Als alles volgens plan verloopt kan de Matentunnel eind dit jaar in gebruik worden genomen.