Breuk gasleiding: flatbewoners Ellen in Assen geëvacueerd

Assen - Bewoners van flatgebouw Ellen in Assen zijn zaterdagavond geëvacueerd nadat een lek in de gasleiding was ontstaan.

Een bewoner van de flat had de gasleiding doorgezaagd, aldus een straatbewoner. De flat Ellen is een energiezuinig gebouw met het zogenaamde 'nul-op-de-meter'-principe. Het gebouw is dus gasloos, maar er ligt nog wel een gasleiding die is aangesloten voor noodgevallen. Ook koken sommige bewoners nog op gas.

En dat had de 'zager' blijkbaar niet in de gaten, met alle gevolgen van dien. Omdat er geen goede gaskranen meer aanwezig zijn, maakte dat de reparatie van de gasleiding lastig.

Verlaten

Door het lek liep de flat vol gas. Ongeveer tien tot twintig bewoners moesten hun appartement verlaten in verband met explosiegevaar. Geluk bij een ongeluk was, dat veel appartementen onbewoond zijn. 

Even later moesten ook bewoners van zo'n 40 omliggende woningen hun huis uit. Iedereen werd opgevangen in de Slingeborgh. De flat en ook de omliggende woningen werden enige tijd afgesloten van gas en elektra. Veel mensen stonden op straat en er waren zeker vijf brandweerauto's en een paar ambulances present.

Sein 'veilig'

Enexis was enkele uren bezig om het lek te dichten. Ook werd er een manier gezocht om het gebouw te ventileren. Rond 21.30 uur, zo meldde burgemeester Marco Out, kon het sein 'veilig' worden gegeven. De stroom werd weer aangesloten en de bewoners konden weer naar huis.