In Beeld: Laatste voorbereidingen voor op plek zetten spoordek Matentunnel

Assen – Zaterdag is het zover, dan wordt het spoordek van de Matentunnel op z’n plek gezet. De laatste voorbereidingen worden getroffen.

Als de laatste trein vrijdagavond is vertrokken vanaf station Assen worden onder meer het spoordek en de sporen verwijderd. Daarna wordt het spoordek geplaatst en moeten de sporen weer worden opgebouwd.

1040 ton

Fotograaf Bert Visser: ‘Ik hoorde dat het dek eerst dwars wordt getrokken en vervolgens in de lengterichting van het spoor op z'n plek wordt gereden met een grote trailer van Mammoet, die een totaalgewicht van 1040 ton moet verplaatsen.’

Het treinverkeer in ligt op dat moment plat. Op zaterdag 16 en zondag 17 februari rijden tot Hoogeveen geen treinen, de twee dagen daarna rijdt de trein vanuit Zwolle wel tot aan Assen. Tussen Assen en Groningen rijden die dan bussen.

Luifel

Naast het tunneldek worden nog meer werkzaamheden uitgevoerd. Zo wordt bijvoorbeeld de grote luifel van het station afgemaakt.  

Het werk gaat die dagen dag én nacht door. Dat kan voor omwonenden voor overlast zorgen wat betreft geluid en trillingen. De aannemer probeert de overlast te beperken door de machines ‘s nachts na gebruik zo snel mogelijk uit te zetten.