In Beeld: Opening expositie Egbert Streuer in Drents Museum

Assen – In en rond het Drents Museum in Assen werd zaterdag op feestelijke wijze de expositie ‘Egbert Streuer – Nederlands meest succesvolle wegracecoureur’ geopend.

De tentoonstelling is geheel gewijd aan de succesvolle carrière van zijspancoureur Egbert Streuer uit Grolloo, die in de jaren ’80 en ’90 de successen op de circuits aan elkaar reeg en met Bernard Schnieders drie wereldtitels pakte, in totaal 22 Grand Prix’ op zijn naam schreef en twee maal de TT van Assen won.

Reünie

Egbert Streuer is de derde bekende Drent die in het museum geëerd wordt met een eigen expositie, na Harry Muskee en Tjerk Vermaning. Zaterdagmiddag was een reünie georganiseerd met onder andere Streuers eeuwige opponent op de baan Rolf Biland uit Zwitserland. Mensen die hiervoor kaartjes hadden konden dus niet alleen als eerste de expositie bekijken, maar ook een praatje maken met Streuer en andere motorhelden als Peter Brown en Biland, en natuurlijk een handtekening scoren in het tentoonstellingsboek over Egbert Streuer.

De expositie geeft een mooi overzicht van Streuers  leven, zijn successen en zijn niet te evenaren kennis van de motoren. Zijn bijnaam was niet voor niets de Professor. Op de tentoonstelling - als een snel circuit neergezet - zijn mooi opgepoetste en blinkende schalen te zien, bekers en medailles, de motoren en de racepakken. Met onderweg steeds een pitstop met info, video’s en interactieve (race)spellen. 

Mariska de Bone

De expositie is samengesteld en ingericht door Mariska de Bone uit Havelterberg, afgestudeerd aan de UvA Museum Studies. In haar afstudeerscriptie signaleerde en beschreef zij de opkomst van persoonlijke exposities in musea. Hiervoor bezocht Mariska veel musea in binnen- en buitenland over bekende personen en ook stelde de Drentse in 2016 de tentoonstelling over Marilyn Monroe in de Nieuwe Kerk in Amsterdam samen.

En nu dus voor het Drents Museum over Egbert Streuer. ‘Ik heb zoveel mogelijk van Egbert willen laten zien. Niet gewoon op chronologische volgorde, maar in thema’s. Maar natuurlijk met het accent op zijn 22 wereldtitels en vooral de TT-overwinningen in zijn eigen Assen.'

Woeste baard overblijfsel uit diensttijd

Een echt eerbetoon dus aan deze Drentse cultheld met zijn woeste baard en snor. Overblijfselen uit zijn diensttijd. Streuer: ‘Ik had er zo’n hekel aan toen ik in dienst zat dat je je ’s morgens vroeg al keurig geschoren moest melden. Dan kun je beter een baard hebben, dan hoef je je tenminste niet ’s morgens al te scheren.'

De tentoonstelling 'Egbert Streuer, Nederlands meest succesvolle wegracecoureur' is nog in het Drents Museum te zien tot en met 1 september van dit jaar. 

Tekst: Wilma Hoen 

Lees ook het interview met Egbert Streuer over de expositie: Egbert Streuer: ‘Deze expositie doet meer met me dan ik had verwacht. Ik ben er trots op’