Simpel fatsoen

Column - Afgelopen weekeinde zette ik een Twitter-filmpje van advocaat Jan Maarten Pol op de site van de Asser Courant. Op weg naar zijn kantoor op het Messchenveld kwam hij (weer) een hoop troep tegen, afkomstig van de klanten van fastfoodrestaurant McDonald's.

Een dagelijks beeld, aldus Pol, die zich groen en geel ergert. De advocaat hield een kort maar stevig pleidooi voor cameratoezicht en handhaving om deze ellende een halt toe te roepen. GroenLinks Assen reageerde. De collegepartij is niet zo van de camera’s, maar ‘handhaving op dit aso-gedrag zou goed zijn’, aldus GroenLinks.

Ik pak regelmatig van dit soort items op. Tientallen flessen rond een volle glasbak, ‘neergekwakte’ vuilnis naast volle ondergrondse containers. Dit doe ik om een maatschappelijke discussie te ontlokken. En die komt er ook. Op bijvoorbeeld Facebook ontstaat onder zo’n artikel een lange staart aan reacties en gaan lezers in discussie. Over gedrag, maar ook eventuele oplossingen.

Ik vind dat, mits het bij (redelijk) nette reacties blijft, prima. De Asser Courant is er mede voor om zo’n uitwisseling van meningen en gedachten van lezers te creëren, juist omdat deze krant dicht bij de Asser samenleving wil staan.

En on topic eerst even dit: het ‘troepartikel’ was beslist geen vingerwijzing naar McDonald's. Het restaurant kan er niets aan doen dat een deel van hun klanten de natuur blijkbaar beschouwen als grote vuilnisbak. Sterker, regelmatig worden werknemers erop uit gestuurd om alle troep op te ruimen.

Netjes. Maar dat lost het probleem niet op. En met de nieuwe buurman KFC vrees ik dat het alleen maar erger wordt op die locatie.

Dus wat te doen? Camera’s plaatsen is een peperdure oplossing en hoe wil je de overtreders dan straffen? Kentekenregistratie en de vervuiler opsporen als het raampje omlaag gaat en papier en bakjes met een boog naar buiten worden gegooid? En fietsers en voetgangers die de boel op film vervuilen? Hoe vind je die?

Handhaven dan. Maar ja, ook boa’s steekproefsgewijs rond laten lopen kost veel geld en werkt slechts incidenteel. Hoewel een fikse boete na een ‘heterdaadje’ wel heilzaam werkt bij de meeste mensen.

Het begint natuurlijk bij de vervuilers zelf. Simpel fatsoen. Wat is er nou op tegen de rommel even bij je te houden totdat je bij een afvalbak bent? Of thuis, bij je eigen container.

Ik ben niet zo naïef om te denken dat iedereen zich vanaf nu keurig gedraagt. En dat we geen politie, handhavers of camera’s meer nodig hebben. Maar hopelijk gaan sommigen toch een beetje nadenken over hun gedrag.

Want daar – al dan niet gestimuleerd door een boete – begint een mentaliteitsverandering over het algemeen vaak wel mee.

Tekst: Robbert Willemsen