‘Ik zit de hele avond met een glas in de hand te genieten van alleen al de geur van deze speciale whisky‘

Assen – In De Bonte Wever was vrijdag- en zaterdagavond het Bier en Whisky Festival.

Het drinken van whisky stijgt snel op de ladder van alcoholische geneugten en er is een grote kans dat op je volgende clubmeeting steeds meer genieters om je heen ziet met het bekende rechte whiskyglas met de zo kenmerkende dikke bodem.

Niet alleen is whisky als drankje een stijger, ook voor de speciaal bieren is het aantal liefhebbers groeiende. Met het oog op deze toenemende ontwikkeling van bier en whisky proeverijen heeft de Bonte Wever in Assen een combinatie gemaakt tussen deze twee en muziek daaraan toegevoegd. Dit bleek bij de eerste editie vorig jaar al zo’n groot succes dat de tweede editie vrijdag en zaterdag met een aanzienlijk hoger bezoekersaantal plaatsvond. 

Noordelijke brouwerijen

Onder de muzikale begeleiding van Ramblin Boots met de bekende Asser zanger/gitarist Robert-Jan van Hoogdalem werden tijdens beide festivaldagen bijzondere soorten whisky’s geschonken van bekende merken, maar ook van onbekende merken en specials. Ook het aanbod van speciaal bieren was groot en een aantal noordelijke brouwerijen was met een stand present. Zo konden de liefhebbers de bieren van brouwerij Maallust uit Veenhuizen proeven en dit vergelijken met de brouwerij Baxbier uit de Stad Groningen of de bieren uit Friesland van de brouwerij Noader Drachten. Maar ook de plaatselijke stadsbrouwerij Assen was present met haar collectie speciaal bieren.

Whisky en bier drinken is niet louter meer een aangelegenheid voor oudere blanke mannen boven de 55 jaar, keurig in het pak, sigaar rokend en met een chesterfield in de woonkamer. Steeds meer jonge mensen en opmerkelijk veel vrouwen hebben het genieten van whisky en speciaal bieren ontdekt. Ook de crisis en de lage rentestand zijn mede oorzaken van de stijgende populariteit van onder meer whisky.

Er zijn veel mensen die het kopen van whisky (het nieuwe vloeibare goud genoemd) als belegging zien, een dure fles aanschaffen om later met winst te verkopen en een goedkopere fles om van te genieten. Een bezoeker in De Bonte Wever: ‘Geld op de bank brengt ook niets op en zo hebben we er nog wat aan. Ik zit de hele avond met een glas in de hand te genieten van alleen al de geur van deze speciale whisky en op het einde van de avond zie ik er tegenop om het glas helemaal leeg te drinken, want dan ben ik de geur zo weer uit mijn neus kwijt.’

Bewuster drinken

Een vrouw van een slijterij in Musselkanaal - die met een grote stand voor de tweede maal op dit Asser Bier en Whisky Festival aanwezig was - zegt dat mensen bewuster zijn gaan drinken. ‘Ze halen niet zo snel meer een krat bier bij ons uit de winkel, maar kopen een paar flesjes speciaal bieren en genieten hier met vrienden van. Ook de grote brouwerijen merken de omzetdaling van de krattenverkoop en zijn de laatste tijd ook met speciaal soorten op de markt gekomen.’

Hopelijk voor de talloze liefhebbers die in grote getale naar dit tweedaagse evenement kwamen zet De Bonte Wever dit volgend jaar weer op de agenda.

Tekst: Lammert Aling