Drenten maken reis door Iran

Emmen / Assen / Rolde - Een groep van 25 Drenten heeft begin januari een reis door Iran gemaakt. Yilias Hoshyar uit Emmen raakte geïnspireerd door de Iran-expositie in het Drents Museum in Assen en nam samen met Reisbureau Rolde het initiatief voor deze groepsreis.

De reis begon 3 januari. "Wij zijn zonder uitzondering getroffen door de gastvrije, hartelijke en vriendelijke ontvangst door de Iraanse bevolking en kijken terug op een zeer geslaagde reis", zegt Hoshyar.

"Bezocht zijn vele bijzondere plekken en steden in Iran dat tot de Islamitische Revolutie in 1979 bekend stond onder de naam Perzië. Iran is een enorm land (ongeveer Duitsland en Frankrijk samen) en bestaat voor een groot deel uit woestijn. Een deel is door de barre klimaatomstandigheden nauwelijks bewoonbaar. De steden liggen als oases in een uitgestrekt land en kenmerken zich door een enorme levendigheid en eeuwenoude cultuur. 

Na Teheran, een metropool met meer dan 10 miljoen inwoners, werden onder meer Kafsan, Yazd, Shiraz en Isfahan bezocht. "Bijzonder was het bezoek aan Bam, dat begin deze eeuw getroffen werd door een zware aardbeving met vele slachtoffers tot gevolg. Aan de wederopbouw van de historische stad wordt nog steeds gewerkt. Indrukwekkend is ook het bezoek geweest aan Persepolis, het oude paleis van de vroege sjahs van Perzië.'

Uiteraard is in Teheran het Nationaal Museum bezocht waar op dit moment de expositie Dutch Archaeology and Art wordt gehouden. "Een tentoonstelling waar de Iraniërs kennis kunnen nemen van Drenthe en haar historie."