Lamke Bartelds levert namens Asser mannenkoor kwart eeuw potgrond aan de deur

Assen - Lamke Bartelds (82) komt uit Gieterveen, maar woont al jaren in Assen. De bariton van het Asser Mannenkoor is sinds 1962 lid van het koor van de Drentse hoofdstad.

Toch heeft hij geen speldje voor het 50-jarig lidmaatschap ontvangen van het Koninklijk Nederlands Zangers Verbond. Hij legt uit hoe dat komt: ‘Ik heb vijf jaar gewerkt aan de verbouwing van ons huis, had een tijdlang geen tijd om te zingen en heb daarom mijn lidmaatschap op moeten zeggen. Vandaar.’

Steunpilaren

Lamke wordt echter wel beschouwd als een van de steunpilaren van het koor. Niet alleen vanwege zijn zang, maar ook omdat hij al 25 jaar betrokken is bij de potgrondactie van het koor. Sterker, hij is een van de drijvende krachten achter het initiatief om potgrond aan de deur te verkopen. Een actie die de kas van het koor elk jaar weer wat spekt.

Lamke heeft altijd voornamelijk ‘in het transport’ gezeten, met uitstapjes naar Wander en uitgeverij Van Gorcum. Maar het langst heeft hij achter het stuur gezeten van wagens van transportbedrijf Sloots, later Sluyter Logistics.

En dat was handig bij de potgrondactie, want de grote hoeveelheden pallets met potgrond moeten tenslotte ergens opgeslagen worden vóór de mannen van het koor ze rondbrengen in de stad.

Lamke: ‘Het is fijn als je kruiwagens hebt.’ En dan bedoelt hij niet alleen letterlijke kruiwagens om zakken aarde te vervoeren, maar ook zijn grote netwerk.

Groothandel

‘In het begin, 25 jaar geleden dus, kwamen we via het Coevorder Mannenkoor aan de potgrond van Kohrman, die dit heeft bedacht. Later zijn we direct met de Coevorder groothandel in bloemen en planten in zee gegaan en dat is nog steeds zo.’

Lamke is trots op al die mannen die in februari en maart in weer en wind op pad gaan om de aarde aan de deur in Assen te verkopen. ‘Kijk, we bieden de grond nét even wat eerder aan dan de tuinspecialisten. En dat werkt. Op het terrein van Sluyter is ruimte genoeg voor onze aarde en daar kunnen we ook in een keet erwtensoep serveren voor de mannen. Nou ja ‘we’… Dat serveren doen de vrouwen.’

Uit logistieke overwegingen wordt ook nog potgrond opgeslagen bij drainageberdrijf Combidrain in Kloosterveen. Lamke: ‘Oók al gratis. Mooi toch?’

Vanaf 9 februari bellen de mannen weer vijf zaterdagen aan bij tal van adressen in Assen. Wie meer informatie wil of online potgrond wil bestellen: www.assermannenkoor.nl.