Patissier Anika van der Veen uit Peize derde bij ‘The Dobla Pastry Battle’

Peize - Anika van der Veen (25) uit Peize is donderdag samen met Stephanie van Sonderen derde geworden tijdens The Dobla Pastry Battle, die gehouden werd op de Horecava in Amsterdam.

Deze wedstrijd met patisserie van het hoogste niveau wordt jaarlijks in binnen- en buitenland georganiseerd door Dobla, wereldwijde speler op het gebied van chocoladedecoraties. Het deelnemersveld bestond uit zeven teams van gerenommeerde chefs en patissiers en hun leerlingen, vanuit heel het land.

Tineke Hendrikse en David de Jong van Culinair Centrum Beverwijk gingen er met de winst vandoor. Het thema dat tijdens de drie rondes centraal stond was ‘All time favorites’. De teams moesten in de wedstrijdkeukens van Gastronomisch Gilde hun moderne versie van een Charlotte Russe-taart en klassieke friandises maken, en kregen tot slot een BlackBox-opdracht. Na het optellen van de jurybeoordelingen per ronde, had het team uit Beverwijk de meeste punten. Ze winnen daarmee onder andere de kampioensbelt en 2.500 euro.

Winnaar

De jury bestond uit drie gerenommeerde vakmensen: Adriaan van Haarlem, Michel Willaume en Jeroen Goossens, winnaar van The Dobla Pastry Battle 2018. Na winnaars van 2019 Tineke Hendrikse en David de Jong eindigde het team van het Okura Hotel, dat bestond uit Amy Kotterer uit Amsterdam en Rick van der Drift uit Hoofddorp, dit jaar op de tweede plaats. Anika van der Veen uit Peize en Stephanie van Sonderen uit Wijchen maakten het podium compleet.

'Waar sommige teams uitblonken in één bepaalde opdracht, waren Tineke en David de hele wedstrijd stabiel. Zij hebben bewezen dat je in een wedstrijd als deze geen grote fouten kan maken en bij elke opdracht goed moet scoren. Ze wisten bovendien grote indruk te maken met de Blackbox-opdracht; hun tarte tartin kreeg bijna een 'perfect score'', aldus de jury.

Winnaar Tineke Hendrikse: 'Ik ben totaal verrast! Toen bleek dat Amy en Rick tweede waren geworden, was ik ervan overtuigd dat wij buiten de prijzen waren gevallen. Ik kon me niet voorstellen dat wij boven hen zouden eindigen. Maar toen wonnen we toch! Onze kracht is, denk ik, dat David en ik heel veel getraind hebben. We konden haast zonder woorden alles maken; we wisten precies wat we moesten doen. Daarnaast kwam David's creativiteit goed tot uiting bij het maken van de Blackbox-opdracht. We zijn onwijs blij!'

Meer aandacht voor patisserie

Harm Jansen, van Dobla: 'Vorig jaar organiseerden we The Dobla Pastry Battle voor het eerst in Nederland. Ook dit jaar zijn we weer onder de indruk van de bijzondere creaties en verbluffende smaakcombinaties. Een moderne twist geven aan een klassiek dessert kan op vele manieren, dat vergt creativiteit. Wij als Dobla waren zeer onder de indruk van het talent en de gepresenteerde desserts. Patisserie krijgt niet altijd de aandacht die het verdient, maar vandaag hebben we het weer in de terechte spotlight gezet!'

De deelnemers aan The Dobla Pastry Battle 2019 waren niet de minsten. De zeven teams bestonden uit Alberto van de Water en Lisa Weber (De Polderei, Anna Paulowna), Amy Kotterer en Rick van der Drift (Hotel Okura, Amsterdam), Anika van der Veen en Stephanie van Sonderen (Bakkerij Albertema, Peize & Sanadome, Nijmegen), Ruben van Trigt en Bram Wakker (Tops’s Edelgebak, Bilthoven), Sebastiaan Kikkert en Mark Jonker (La Grande Brasserie Bodon, Amsterdam), Tineke Hendrikse en David de Jong (Culinair Centrum Beverwijk) en Wouter Westerhof en Matthijs van de Tuin (Hotel Theater Figi, Zeist).