De Nieuwe Kolk in Assen op koers met bezoekersaantallen

Assen - De Nieuwe Kolk te Assen heeft het jaar 2018 afgesloten in de wetenschap dat de voorstellingen, activiteiten, films en events opnieuw mochten rekenen op grote belangstelling van het publiek.

De cijfers komen overeen met de verwachting die de organisatie in haar jaarbegroting uitsprak. Directeur Hanneke Bruggeman: ‘Ook dit jaar zijn we blij dat we onze verwachtingen opnieuw waargemaakt hebben. Ook al zat zelfs het weer niet altijd mee. Met haast 475.000 bezoekers zijn we een onmisbare culturele voorziening en een economische factor van groot belang in Assen en wijde omstreken.’ Het totaal bezoekersaantal van DNK in 2018 was 474.601. Dit betekent een stijging van 0,6% ten opzichte van 2017.

Bioscoop maakt aanvankelijk verlies goed

De bioscoop in De Nieuwe Kolk scoorde een goed jaar, ten opzichte van de omstandigheden. Grote blockbusters werden dit jaar niet uitgebracht en er was een WK voetbal. Bruggeman: ‘We zijn afhankelijk van het aanbod van de producenten, we maken de films niet zelf”. Ook de uitzonderlijke zomer speelde de bioscoop parten. Bruggeman: ‘De lange, warme zomer was goed voor zwembaden en recreatieparken maar niet voor bioscopen. Die scoorden landelijk gemiddeld 0,8%* minder verkochte kaarten. Het verlies ten opzichte van vorig jaar bedroeg op zijn hoogtepunt zelfs 35%.’

(* Het cijfer van 0,8% is gebaseerd op het totaal aantal verkochte bioscoopkaartjes landelijk. De komst van 14 grote nieuwe bioscoopzalen in het land heeft het totale verlies aan bezoekersaantallen gecompenseerd.)

Uiteindelijk bleef in Assen het verlies aan bioscoopbezoekers beperkt tot enkele procenten maar kwamen er toch bijna 1000 bezoekers meer dan verwacht in de voor 2018 afgegeven begroting.

De succesvolle film ‘Bohemian Rhapsody’ droeg bij aan het herstel van de bezoekersaantallen. Ook de seniorenmiddagen bleken in 2018 extra populair met een toename van 26% in het bezoekersaantal ten opzichte van 2017. Ook de eigen producties zoals de Kleuterbioscoop, Ladiesnights en andere events en specials zorgden voor het positieve resultaat.

Het andere gebruik van de bibliotheek bestaat uit meer bezoekers van activiteiten, lezingen, optredens, gebruik van studieplekken, spreekuren etcetera. Het bezoekersaantal van de bibliotheek steeg met ruim 1%, het aantal leden zakte én het aantal uitleningen daalde met 1,4%. Het aantal uitleningen daalt landelijk sinds jaren met gemiddeld meer dan 6%.

Theater met hoge zaalbezetting

Het aantal bezoekers voor voorstellingen in De Nieuwe Kolk steeg met bijna 9%. In 2017 steeg het aantal reeds met ruim 3% ten opzichte van het jaar 2016. De forse stijging werd veroorzaakt door het kunnen boeken van populaire cabaretiers en het programmeren van meer voorstellingen dan het seizoen ervoor.

De zaalbezetting van voorstellingen in het theater van DNK is hoog ten opzichte van collega theaters: in theaters in steden van vergelijkbare omvang ligt het bezoekersaantal op gemiddeld 235 per voorstelling, terwijl dit in Assen op 324 ligt (bron: Theater Analyse Systeem van de Verenigingen van Schouwburg- en Concertzaal directies)