De maat nemen

Column - De pers had het weer gedaan. Normaal gesproken kan ik wel tegen een stootje, maar zoals burgemeester Marco Out de plaatselijke media aanpakte tijdens zijn Nieuwjaarsspeech maandag, vraagt om een reactie.

Nepnieuws. Het is tegenwoordig een woord dat te pas en te onpas wordt gebruikt. Out sprak over oudejaarsnacht en het bericht dat naar buiten kwam dat politie en brandweer met vuurwerk waren bekogeld. Dat van de politie, daar kon Out niet omheen, de agenten twitterden daar zelf over. Maar de brandweer, daar zette hij zijn vraagtekens bij. Out had zelf tijdens een bezoekje op straat niets gemerkt.

Hoe gaat zoiets in z’n werk. Wij krijgen ter plekke informatie door van fotografen. Dat slingeren we vervolgens echt niet direct de wereld in. Er is contact. Waar, wat wie? We houden ook andere media in de gaten. Wat melden die, waar hebben zij hun info vandaan?

Uiteindelijk bleek het om één stuk vuurwerk te zijn gegaan, dat op een brandweerwagen was beland. En nee, het was er zeker niet per ongeluk opgewaaid. Dat is inderdaad geen regen aan gegooid vuurwerk, maar altijd nog één stuk vuurwerk teveel.

De politie was echter wél meerdere keren bestookt met zwaar (illegaal) vuurwerk, daar twitterden agenten zelf over.

Dus nepnieuws? Ik denk het niet.

En niet alleen in Assen was er trammelant. Het is niet voor niets dat korpschef Erik Akerboom pleit voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Hij kan zo langzamerhand niet meer instaan voor de veiligheid van hulpverleners.

Maar ‘verbod op verbod stapelen’, daar ziet Out niets in. En een ‘beetje overlast’ door vuurwerk rond Oud en Nieuw moet kunnen, vond hij. Nou, in Peelo leek het alsof voor het middaguur Oud en Nieuw al was begonnen, zoveel vuurwerk ging de lucht in. En geen politiewagen te bekennen.

Overigens, zolang de Asser politie een vuurwerkgooier slechts met ‘foei’ aanspreekt en enkel zijn naam opschrijft en zijn vuurwerk afpakt (politie op Twitter, geen nepnieuws), zolang het snelrecht in Nederland om dergelijk volk – dat het voor anderen verknalt - lik op stuk te geven hopeloos faalt (blijkt uit gegevens van Justitie, geen fakenieuws), mag de overheid de hand ook in eigen boezem steken.

En dan moet de pers zich volgens de burgemeester ook nog eens schamen dat zij lezers hadden laten reageren op het fatale ongeluk en het latere onderzoek in de Lonerstraat. Out had slechts ‘een enkele genuanceerde opmerking’ kunnen ontdekken tussen alle – in zijn ogen – ongenuanceerde en kwetsende reacties.

Nou, ik heb anders heel wat steunbetuigingen voorbij zien komen. Akkoord, er zaten ook rotopmerkingen bij, op niets gebaseerd. Persoonlijk heb ik de Facebook-pagina van de Asser Courant scherp in de gaten gehouden en de meest kwetsende en ongenuanceerde reacties eruit gehaald.

Het spijt me oprecht als de nabestaanden van de omgekomen jongens en andere nauw betrokkenen daar last van hebben gehad. Out pleitte voor een reactieverbod. Maar - even los van het ongeluk – om nou bij alle gevoelige onderwerpen ‘verbod op verbod’ te stapelen…

Wat ik miste in de toespraak van Out was een stuk zelfreflectie. Geen woord bijvoorbeeld over het outlet-drama, dat zich zo’n vier jaar heeft voortgesleept. Ik hoop dat de gemeente Assen geleerd heeft dat voortaan alle voorwaarden moeten kloppen alvorens zo’n traject überhaupt gestart wordt. Dus ook zoiets pietluttigs als een passend bestemmingsplan. Dat was er niet, dat kwam er niet. Gegokt en verloren. En dat heeft klauwen met euro’s gekost.

Ik wil hier maar mee zeggen: wie zonder zonde is, werpe de eerste steen. Het is gemakkelijk om naar anderen te wijzen, terwijl mijn beroepsgroep in een glazen huis zit en bij elk tikfoutje van lezers een openlijke draai om de oren krijgt.

In elk bedrijf gaan er dingen fout, bij ons is dat meteen voor honderdduizenden mensen te lezen.

Misschien moet Out zich daar eens wat meer in verdiepen, voordat hij de media de maat neemt.

Robbert Willemsen