Lezing door Groei & Bloei Zuidlaren

Zuidlaren - - Een lezing door Groei & Bloei Zuidlaren met als onderwerp: Wat doen honingbijen gedurende het jaar? De lezing wordt gehouden door Jan Enne Dees en wel maandag 21 januari.

De oud-voorzitter van Groei & Bloei Zuidlaren e.o. zal deze avond zijn kennis van bijen delen in een lezing die een heel jaar uit het leven van een bij beslaat.

Wat gebeurt er in de winter in een bijenvolk, in het vroege voorjaar gaat de koningin eitjes leggen, er wordt uitgelegd op welke planten bijen vliegen om voedsel te halen. Van nectar wordt honing gemaakt en stuifmeel is het eiwit voor de jonkies. Waarom gaan bijen zwermen, hoe werkt dat en hoe maakt de imker daar gebruik van om aan nieuwe volken te komen. Uiteraard komt koolzaad aan bod, evenals honing slingeren. Na het zwermen komt er in het oude volk een nieuwe koningin. Als die eitjes legt kan het volk zich gaan opmaken voor de winter. Ze moeten zorgen voor een voorraad honing en veel stuifmeel. Na de langste dag komt vaak een schrale periode voor bijen, er bloeit er niet veel meer. De koningin gaat minder eitjes leggen en langzaam gaat het volk naar de winter toe. Maar het volk als zodanig overwintert en is in het voorjaar in staat om bijvoorbeeld het fruit te bestuiven.

Uiteraard is er tijdens en na de lezing volop gelegenheid tot het stellen van vragen. Ook zijn er enkele soorten honing te proeven (vrijblijvend!) en er kan honing worden gekocht.

Deze lezing is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden van Groei & Bloei alsmede voor leden van de Volkstuinvereniging Zuid-Es. Leden betalen 4,00 entree, niet-leden 6,50. Hiervoor wordt ook tweemaal een consumptie geschonken. De lezing is bij De Ludinge, Ludinge 4 in Zuidlaren. Aanvang 20.00 uur. De avond duurt tot circa 22 uur.