Psychologische oorlogsvoering tijdens eerste partij WK dammen in Assen

Assen - Roel Boomstra en de Rus Alexander Schwartzman arriveerden woensdag in het Drents Museum om in Assen de laatste vier partijen van de wereldtitelstrijd dammen af te werken.

De tweestrijd is spannend, tot aan woensdag won de Nederlander als enige een partij na totaal acht duels. Boomstra heeft nog twee zeges nodig om zich wereldkampioen te mogen noemen.

Spot uit, spot aan

Voordat de eerste partij in Assen begon waren er nog enkele sterke staaltjes psychologische oorlogsvoering te bewonderen. Allereerst eiste de Rus dat een spot boven het dambord uit werd gedaan. Maar toen dat licht uit was, vond Boomstra dat de spot wel weer aan mocht.

Vervolgens nam de Nederlander eerst op zijn gemak een kop thee, tot zichtbare ergernis van zijn opponent. Toen Boomstra ging zitten, besloot Schwartzman dat het zijn beurt was om thee te gaan halen.

Offensiever

Afijn, met beide heren achter het bord, ieder voorzien van een kop thee en met het licht aan, kon de tweestrijd worden hervat. En de eerste partij in Assen was een boeiende. Schwarzman speelde eindelijk wat offensiever, wat de regerend wereldkampioen halverwege een voordeel opleverde. Boomstra had het moeilijk, maar sleepte alsnog een remise uit het vuur en behield zo zijn voorsprong in de titelstrijd.

Het Drents museum vormt dus het decor voor de eerste drie partijen in de Drentse hoofdstad, de laatste wedstrijd wordt gespeeld bij RTV Drenthe. En als het nodig is – bij gelijke stand - is op 13 januari bij RTV Drenthe ook een barrage.