Film over invloeden Indo-rock in Filmhuis Noordwolde

Assen – ‘Klanken van Oorsprong’ is een met liefde gemaakte muzikale documentaire van Hetty Naaijkens-Retel Helmrich over de invloed van de Indo-rock op de Nederlandse popmuziek tot 1962. De film draait op vrijdagavond 1 februari in Filmhuis Noordwolde (Fr).

De tijd waarvan de wat ouderen liefhebbers de muziek nog zo mee kunnen zingen. Het verhaal van diverse artiesten met een Nederlands-Indische achtergrond, die na de oorlog gedwongen terug moesten naar hun oorspronkelijke vaderland: Nederland.

Grote honger

Eenmaal in Nederland kregen Nederlands Indische bands als 'The Tielman Brothers' en ‘The Blue Diamonds’ direct veel gehoor bij de Nederlandse jeugd die een grote honger had naar rock-'n-rollmuziek. Ook Nederlands-Indische zangers en zangeressen zoals Sandra Reemer, Liesbeth List en Boudewijn de Groot maakten veel furore. Overbekend en geliefd waren zij.

Hun liedjes zijn in het geheugen gegrift bij de oudere liefhebbers van die muziek.”Brandend zand en een verloren land”, “Ramona” etc

Klanken van Oorsprong is een mozaïek van verhalen over de kracht van overleven in moeilijke omstandigheden, de herkomst van de geportretteerden en het zoeken naar hun identiteit. De film is het verhaal van jongeren die zich in Indonesië Nederlanders voelden (en werden verdreven) maar in Nederland plots als ‘buitenlanders’ golden. Hun rock-’n-roll bracht acceptatie, in elk geval door leeftijdgenoten.

Kaarten

De film begint op 1 februari om 20.00 uur in Filmhuis Noordwolde aan de Hoofdstraat Oost 34A in Noordwolde. Entree: 7,50 euro, een vijfstrippenkaart kost 32,50 euro (6,50 euro per film). De film duurt één uur en vijftig minuten. Reserveren wordt aanbevolen en kan via www.filmhuisnoordwolde.nl