CvdK Jetta Klijnsma: ‘Duizenden arbeidsplaatsen NAM behouden voor Drenthe’

Assen – Jetta Klijnsma, Commissaris van de Koning in Drenthe, hoopt dat de 7000 huidige arbeidsplaatsen bij en rond de NAM voor Drenthe behouden kunnen blijven.

Dat zei Klijnsma dinsdag in het provinciehuis in Assen tijdens haar nieuwjaarstoespraak.

"Als ik in mijn glazen sneeuwbol kijk en mijmer over de toekomst, dan zie ik dat de ontwikkelingen rondom waterstof een grote vlucht hebben genomen binnen en buiten onze provincie. En dat we de 7000 arbeidsplaatsen die bij en rondom de NAM dreigen te verdwijnen hebben kunnen behouden voor Drenthe."

Dat heeft uiteraard alles te maken met de energietransitie. De gaskraan wordt, als het aan het kabinet ligt, zoveel mogelijk dichtgedraaid in Nederland en dat heeft grote gevolgen voor de NAM.

Windmolens

Daarnaast moeten er nieuwe, duurzame vormen van energieopwekking zoals zonnepanelen en windmolens komen. Klijnsma: "Ik hoop dat ik in mijn nieuwjaarstoespraak van 2020 kan terugblikken op een jaar waarin we samen verder vorm en inhoud hebben gegeven aan de energietransitie. Er komen nieuwe en ook spannende ontwikkelingen aan. Dat stemt niet iedereen vrolijk en dat begrijp ik goed. Ik heb het afgelopen jaar veel mensen gesproken in de Veenkoloniën en die hebben tal van wezenlijke vragen over de komst van de windmolens."

Verder hoopt Klijnsma op spraakmakende culturele evenementen in Drenthe, dat de reistijd naar de Randstad is verkort én dat het bericht binnenkomt dat de Formule 1 naar Assen komt.

FC Emmen

En om nog even bij de sport te blijven: ‘Het is zo dat tijdens mijn studietijd in Groningen de FC het goed deed en toen ik wethouder in Den Haag was ADO een nieuw stadion kreeg. En vlak nadat ik commissaris in Drenthe werd promoveerde FC Emmen. Ik wil niet direct zeggen dat er een causaal verband is, maar het stemt hoopvol voor een goede eindstand in het linker rijtje van de eredivisie dit jaar.’

Klijnsma toerde in haar eerste jaar als Drents commissaris veel door de provincie en voerde gesprekken met bedrijven, bestuurders en inwoners. Op die manier wilde ze 'de Drentse mens' zo snel mogelijk leren kennen. 

Vrijwilligers

"Ik sprak veel vrijwilligers. Want wat zijn er in Drenthe veel vrijwilligers actief: om in Vledder te fietsen met ouderen op duofietsen, om het concours hippique in Zuidwolde te organiseren, om in Meppel accordeonmuziek te maken, in Emmer-Compascuum een musical op te voeren, om de herinnering aan Ot en Sien levend te houden in Roden, om de dieren in het asiel in Beilen te verzorgen, voor elkaar te koken in Vries, om de eenzaamheid te bestrijden in Gasselternijveen, het Drents archief te beheren in Assen, in Coevorden de synagoge te behouden voor de toekomst, om vrouwen met een kleine portemonnee in Hoogeveen de winter door te helpen en om in Odoorn een voorstelling over Helden op te voeren."

Aandacht

Diverse dossiers, zo besloot Klijnsma haar speech, behoeven de komende tijd aandacht in Drenthe. "Ik noem bijvoorbeeld het op peil en bereikbaar houden van goede zorg in Drenthe, de toekomst van Groningen Airport Eelde en de betrokkenheid van de WMD bij Wildlands."