Bijna 400 deelnemers verwacht bij Gele Hesjes demonstratie in Emmen

Emmen - De actiegroep Gele Hesjes Emmen kondigt een 'megademonstratie' op het Raadhuisplein in Emmen op zaterdag 19 januari aan. Deze is volgens de groep voor het hele Noorden bedoeld.

De demonstratie begint om 13.00 uur. Volgens woordvoerder Gerard de Jong van Gele Hesjes Emmen worden er ongeveer 350 tot 400 man verwacht. 'Demonstranten uit diverse dorpen en steden in het noorden hebben we gevraagd om gezamenlijk een vreedzame mars te ondernemen door het centrum van Emmen.'

De deelnemers gaan protesteren tegen onder meer het kabinet Rutte III, tegen verhoging van de BTW en voor verlaging van de AOW-leeftijd. Volgens De Jong kunnen de aanhangers van de bweging gezamenlijk een grotere vuist maken dan met alleen individuele acties op ieders eigen terrein. 'Op deze manier vallen we nog meer op.' De keuze voor een mega-actie viel op Emmen vanwege de 'centrale ligging', laat de woordvoerder weten.

De Gele Hesje in Emmen houden sinds december wekelijks een betoging door Emmen. Komende zaterdag vindt op het Raadhuisplein vanaf 13.00 uur ook een demonstratie plaats.

Standpunten

Wel stelt de landelijke Gele Hesjes-actie het volgende:

'De Gele Hesjes zijn de normale, hard werkende, vredelievende burgers, die samenkomt om uiting te geven aan de heersende onvrede onder het volk, en we distantiëren onszelf van groeperingen die zich hier niet aan houden. Hoewel sommige van onze standpunten overeen komen met die van diverse politieke partijen zijn wij geen partij, noch aangesloten bij een partij. Wij willen gehoord en gezien worden, en dat doen we door op afgesproken dagen en tijden bij elkaar te komen. Op die manier vallen we op en komt het gesprek op gang. We zijn dus niet uit op confrontaties met politie of andere groeperingen! Veel van de Gele Hesjes hebben al jaren lang moedeloos toegekeken hoe het land verder achteruit ging, en zien in dit vreedzame protest een mogelijkheid om zich te uiten tegenover het kabinet.'

De standpuntenlijst is te lezen via deze link.