Drentse jongeren laten zich massaal inenten tegen Meningokokken ACWY

Regio - Maar liefst 92,2 procent van de opgeroepen jongeren heeft zich laten inenten tegen meningokokkenziekte. "We zijn erg blij met deze hoge opkomst", aldus jeugdarts Jac Korsten van GGD Drenthe.

"De GGD hecht veel waarde aan een hoge vaccinatiegraad. Hiermee is de kans op infectieziekten kleiner en kunnen we de publieke gezondheid in Drenthe zo goed mogelijk beschermen."

Twee rondes

Door het hele land zijn jongeren die geboren zijn tussen 1 mei 2004 en 31 dec 2004 opgeroepen om zich te laten vaccineren tegen Meningokokken ACWY. In Drenthe hebben 4020 jongeren een uitnodiging ontvangen. Na de eerste vaccinatieronde was het opkomstpercentage voor de gehele provincie 88,1 procent.

De jongeren die toen geen prik hebben gehaald zijn opnieuw uitgenodigd. Hiermee is de uiteindelijke opkomst 92,2 procent. Jongeren die geen gehoor hebben gegeven aan de oproep en alsnog gevaccineerd willen worden, kunnen een afspraak maken met de GGD.

Nieuwe ronde

Alle jongeren die geboren zijn in 2001, 2002, 2003, 2004 (1 jan t/m 30 april) en 2005 ontvangen in maart of mei van dit jaar een uitnodiging voor Meningokokken ACWY-vaccinatie. De keuze om tieners tussen 14-18 jaar te vaccineren, heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie. Zij hebben meer kans om de ziekte te krijgen en de bacterie te verspreiden.

GGD verwacht dat vaccinatie van tieners leidt tot groepsbescherming en daarmee ziekte voorkomt in alle leeftijdsgroepen. De eerste vaccinatieronde in Drenthe start op 4 maart 2019.

Wat is meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een ziekte die je krijgt van een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste. De meningokokbacterie kan onder andere leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging. Meer informatie staat op www.deelditnietmetjevrienden.nl