Brand bij afvalverwerker Attero in Wijster is onder controle

Assen - Bij afvalverwerker Attero aan de Vamweg in Wijster woedt sinds vrijdagavond een grote brand. De brandweer schaalde de situatie al snel op naar 'zeer grote brand'.

Er stond een loods ter grootte van een voetbalveld in lichterlaaie. Meerdere hulpdiensten waren uitgerukt, twee tankautospuiten en drie watertankwagens uit Dwingeloo, Ruinen en Beilen. Tevens was een hoogwerker uit Hoogeveen opgeroepen. De brandweer heeft het vuur onder controle, maar verwacht nog enkele dagen bezig te zijn met blussen voordat de vlammen definitief gedoofd zijn.

In die loods lag plastic, een stapel van zo'n drie meter hoog. Hoewel er veel rookontwikkeling was, was er volgens de Veiligheidsregio Drenthe (VRD) geen gevaar voor de omgeving. Wel wordt geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden om overlast te beperken.

Deeltjes plastic 

Hoe het vuur heeft kunnen ontstaan is nog onduidelijk. Omstanders verklaarden een harde knal te hebben gehoord. De VRD liet iets na half drie 's nachts weten er rekening mee te houden dat er deeltjes plastic in de omgeving terecht zijn gekomen door de brand. Het RIVM gaat onderzoeken wat de verdere gevolgen zijn van de brand, onder meer voor de landbouw en omwonenden. Er wordt inmiddels wel geadviseerd voor omwonenden om ramen en deuren gesloten te houden.

Het was de derde grote brand in korte tijd bij Attero, vorig jaar in september en juni werd het bedrijf al twee keer getroffen door grote branden.