KVT

Column - Wat het Kerst Volleybal Toernooi (KVT) in Assen betreft maak je je als journalist normaliter op voor een paar gezellige dagen. Leuke verhalen maken, mooie fotoseries…

Als er dan toch een harde noot te kraken is, is dat de nijpende financiële situatie van het KVT de laatste tijd, maar daar wordt tot nu toe altijd wel een mouw aan gepast.

Hoe anders was dat op de valreep van 2018. Ik kreeg een mailtje van een deelnemer, wiens team was gediskwalificeerd. In totaal ging het om twee Asser teams, die door de organisatie uit het toernooi waren gezet.

Huh? Tijdens het gemoedelijke KVT? Een dergelijk zware sanctie had ik in de ruim twintig jaar dat ik het evenement volg nog niet meegemaakt.

Bellen. Met de organisatie. Watzkebeurd? Spelers van de betreffende teams waren ongeoorloofd op een feestje gekomen, dat in de Olympus werd gehouden voor enkel de teams die daar sliepen. En nadat KVT-vrijwilligers deze spelers hadden verzocht de hal te verlaten, werd daar geen gehoor aan gegeven.

Het werd onvriendelijk, grimmig, dreigend. De confrontatie liep volgens het bestuur zó hoog op, dat besloten werd de teams van deze spelers uit te sluiten van verdere deelname. Dat was geen lichtzinnig besluit, benadrukte het bestuur, maar de aangeslagen vrijwilligers wilden de rest van het KVT niet meer met deze deelnemers geconfronteerd worden.

Nou, Assen was in last. Ik kreeg talloze reacties, met en zonder begrip voor die beslissing. Het was zuur – aldus een moeder van een uitgesloten speler – dat haar zoon niet meer mocht spelen terwijl hij nota bene die bewuste nacht thuis op één oor lag. En – zo vertelde de aanvoerder van Sudosa-Desto Dames 1  – hoe ‘onnatuurlijk’ is het, als je de toegang tot je ‘eigen clubkantine’ in Olympus wordt ontzegd?

Dat zal wel, maar de regels waren duidelijk. Het feest was besloten – zoals dat overigens ook al jaren was bij de voormalige slaapplaats Salland - en Olympus was voor het KVT gehuurd door de organisatie. En dan geldt het ‘thuispredicaat’ Sudosa-Desto even niet.

De organisatie draagt tevens verantwoordelijkheid voor bijvoorbeeld de veiligheid, die regels zijn er niet voor niets.

Volleyballers zijn doorgaans – ook als er wat alcohol in zit – weldenkende mensen. Een vriendelijk verzoek om de hal te verlaten had dan ook voldoende moeten zijn. Dan was er niets aan de hand geweest. Nu werden niet alleen de betreffende spelers weggestuurd, maar tevens complete teams gedupeerd.

Dat was jammer. Voor het bestuur, de teams en de reputatie van het KVT. Maar goed, iedereen weet nu voor de 70ste editie waar’ie aan toe is.  

Robbert Willemsen