Hete hangijzers in 2019

Column - Assen beleefde een roerig 2018 en gaat een spannend 2019 tegemoet. En komend jaar wordt ook een jaar van de waarheid. Hoe ontwikkelen zich de plannen rond de binnenstad? En wat te doen met de Toeristisch Recreatieve Zone? Twee hete hangijzers die voor een groot deel de toekomst van de Assen gaan bepalen.

Het outletcenter werd in elk geval definitief afgeschoten. Het is een drama in vele bedrijven geworden. Ik weet nog goed hoe de pers in januari 2015 werd ontboden in het stadhuis, waar de toenmalige wethouder Maurice Hoogeveen ons ontving met onder anderen Raymond Coronel, het vastgoedbroertje van Tim en Tom. Coronel hing relaxed in zijn stoel, Hoogeveen stak enthousiast van wal over de OutleTT in Assen-Zuid.

Maar, zo merkte ik nog op, het provinciaal bestemmingsplan buitengebied  staat geen outlet toe. Meewarige blikken waren mijn deel. Zou allemaal goed komen.

Bijna vier jaar en vele peperdure onderzoeken, felle discussie in de gemeenteraad en een uiteindelijk ‘nee’ van de provincie later komt er dus geen outlet. Maurice Hoogeveen heeft nu twee kruisjes achter zijn naam: het sensor miljoenendebacle en de OutleTT. En daar kan nog een derde bij komen.

Want hoe nu verder met de Toeristisch Recreatieve Zone? Sinds het afhaken van de outlet is het oorverdovend stil, ook rond de ijsbaan. Uiteraard wacht Assen met spanning af wat er in Hoogeveen gaat gebeuren – één Drentse ijsbaan is al moeilijk te exploiteren, laat staan twee, weten ze ook in Assen -, maar als die ijsbaan er hier niet komt, heeft het dan nog zin om Iceworld te bouwen. Leuk hoor, een ijshockey- en skihal, maar daar is het hele verhaal niet om begonnen. Het draaide allemaal om die ijsbaan, zonder dat element was dit project niet eens op tafel gekomen.

Mocht de tweede publiekstrekker ook sneuvelen, ben ik bang dat ook andere investeerders afhaken. En moeten we vrezen dat het TT Circuit nog jaren omringd wordt door weilanden.

Overigens: heeft iemand het afgelopen jaar nog iets gehoord van outlet-tegenstander Henk Ziengs met zijn ‘tegenzet’ TT SpeedWorld?

Dan de binnenstad. De gemeente had eind 2019 op de planning staan om de eerste schop te zetten in het hart van het centrum, het Koopmansplein. Echter, enkele politieke partijen zijn bang dat dat te laat is. Vastgoedeigenaren lijken – nu de dreigende outlet-wolk is overgedreven - over elkaar heen te rollen om hun tanden in het centrum te zetten. In het voormalige V&D-pand, in ’t Forum. Een deel van de gemeenteraad is van mening dat deze vastgoedjongens met hun ideeën het Koopmansplein wel eens ‘op slot’ zouden kunnen gooien en de voornemens van de gemeente doorkruisen.

Tja, eerst kregen de vastgoedeigenaren het verwijt niks bij te dragen aan de facelift van de binnenstad, nu vindt de gemeenteraad dat hun tempo wel erg hoog ligt, zonder dat het stadsbestuur daar voldoende zicht en grip op heeft.

Wethouder Roald Leemrijse moet ondertussen alle kippen in het hok zien te houden. Van hem wordt met name in 2019 een stevige regie verwacht, Leemrijse moet alle centrumplannen als één geheel aan elkaar zien te breien. Geen eenvoudige klus, omdat ondernemers vaak vinden dat gemeenten maar stroperige instanties zijn, terwijl zij snel willen beslissen en handelen.

Wat dat betreft lijkt er ook een schone taak weggelegd  voor Caspar Wortmann - die met één been in de Vereniging Vastgoedeigenaren Asser Centrum staat en met het andere in de gemeente – om dit in allemaal goede banen te leiden.

Wat het gaat worden? Ik durf het niet te zeggen. Maar wat ik wel weet: wat strubbelingen rond grote projecten betreft is het voor ons journalisten zelden saai in Assen. De FlorijnAs vormt daar overigens een uitzondering op, wethouder Harmke Vlieg heeft daar stevig de vinger aan de (financiële) pols gehouden en lijkt in 2019 zonder kleerscheuren te finishen met dit megaproject. Compliment!

Vooralsnog wens ik u eerst een goed uiteinde en hopelijk gaan we een sprankelend nieuw jaar tegemoet.

En voorzichtig met vuurwerk.  

Robbert Willemsen