Droomstage lonkt voor monteur in spé TT Instituut tijdens Rally van Monte Carlo

Assen – De bekende rallycoureur Timo van der Marel was donderdag in Assen te gast bij het TT Instituut van het Drenthe College. Van der Marel sprak daar met leerling-automonteurs. Over het vak van monteur én de coureur stelde hen een ‘droomstage’ in het vooruitzicht.

Al jaren is er een tekort aan automonteurs in Nederland. Het aantal openstaande vacatures is in de afgelopen jaren meer dan verdubbeld. Maar het vak wint weer aan populariteit, steeds meer  jongeren kiezen voor een studie autotechniek. Cijfers laten zien, dat het aantal leerlingen Mobiliteit sinds 2014-2015 met 28 procent is gestegen. Het aantal studenten op MBO-niveau 3 en 4 steeg in drie jaar tijd zelfs met gemiddeld 46 procent.

Roadshow

Opel is één van de grote werkgevers van autotechnici in Nederland. Het bedrijf is blij met de aanwas van aanstormende sleuteltalent en startte donderdag met een Roadshow langs autotechniekopleidingen in heel Nederland, met Timo van der Marel als boegbeeld.

Donderdag was het TT Instituut aan de beurt, waar de coureur een lezing gaf en leerlingen zijn racewagen konden bewonderen in de werkplaats. En dat was niet zomaar. Opel stelt namelijk een ‘droomvacature’ open. Technici in spé maken kans op een stageplek bij het team van Van der Marel tijdens de WK Rally Monte Carlo.

Strijd

Alle studenten autotechniek die ervan dromen om te sleutelen aan de Opel Adam R2 rallywagen tijdens een echte rally, konden zich sinds donderdag inschrijven. Jeroen Maas, woordvoerder van Opel: ‘De strijd om getalenteerd personeel naar de dealerwerkplaatsen te lokken is al enkele jaren gaande. Ook wij vinden het belangrijk om dat talent voor ons te winnen.’

Met de droomstage bij Opel-coureur en regerend Nederlands kampioen Timo van der Marel wordt dat talent volgens Maas ook echt iets geboden. ‘Voor veel jongeren die kiezen voor deze studie is sleutelen aan de auto van een topcoureur de ultieme wens. Daarom hebben we ervoor gekozen om een stage voor hen te creëren om deze wens in vervulling te laten  gaan.’

De jonge studenten van het TT Instituut verdrongen zich donderdagmiddag rond de bolide, terwijl Van der Marel tekst en uitleg gaf en vragen beantwoordde. Duidelijk werd, dat niet altijd de béste monteur in aanmerking komt voor een raceteam. ‘Je moet een teamplayer zijn, snel en kundig kunnen werken binnen een team’, aldus de coureur.

Finaledag

Of één van de Asser studenten straks in Monte Carlo vertoeft? In januari wordt één talent gekozen dat zich tijdelijk mag aansluiten bij de crew van Van der Marel om te sleutelen aan een snelle wagen, in dienst van een kritische coureur. De leerlingen kunnen zich inschrijven via www.opel.nl/motorsport/student  De uitverkoren finalisten leggen dan tijdens de finaledag op 5 januari diverse tests af, de winnaar krijgt tenslotte een plek in de WK Rally Monte Carlo-crew van Van der Marel. Die rally wordt verreden van 22 tot 27 januari volgend jaar.

Maas: ‘En studenten die deze ultieme werkervaringsplek mislopen, zijn uiteraard van harte welkom voor een mooie stage bij één van de  Opel-dealerbedrijven in Nederland.’

Tekst: Robbert Willemsen