Twee maal Asser Courant

Column - Ik kan niet ontkennen dat ik een glimlach niet kon onderdrukken. NDC Mediagroep gaat vanaf januari de papieren uitgave van de Asser Courant twee maal per week uitbrengen. Op de dinsdag – in plaats van het Gezinsblad - en de vertrouwde donderdag.

In gedachten ging ik terug. Naar 2013, mijn ontslag bij Dagblad van het Noorden na ‘De Grote Reorganisatie’. Naar juni 2014, de lancering van ‘mijn’ Asser Courant als digitale ‘comeback kid’ in de stad Assen. Bloed zweet en soms een traantje zijn daarin gaan zitten.

Maar het lukte. Helaas niet op eigen kracht, maar onder de vleugels van Boom Uitgeverij verschenen die historische ‘mooie rooie letters’ ook weer op papier. En de achterban aan lezers groeide gestaag. Menig Assenaar vindt het een fijne krant.

Want hoe leuk ik dit werk ook vind; ik doe het uiteindelijk allemaal voor de lezers.  

Dat ik via Boom na een overname plots weer terug was bij mij oude werkgever, was best even slikken. Maar uiteindelijk bleek uit alles dat men bij NDC waardering had voor wat ik had neergezet. En ze laten me m’n gang gaan met de Asser stadskrant, tornen nergens aan.

Prima.

En nu maakt de Asser Courant dus een volgende stap. Twee maal per week in de brievenbus. De ‘kroonjuwelen’ van het Gezinsblad gaan uiteraard mee, maar ook de dinsdagkrant zal meer de uitstraling krijgen van een nieuwskrant. Bovendien ben ik van plan een Asser amateurvoetbalpagina – deze verslagen en overzichten bleven tot nu toe beperkt tot de digitale versie – op papier te brengen op dinsdag.

We moeten de puntjes nog op de i zetten en er komt ongetwijfeld een hoop op ons af – ook de lay-out van de Asser Courant is per januari vernieuwd – maar we hebben er zin in.

Overigens kwam nog een wens van me uit: ik stelde NDC voor de titels in Emmen en Coevorden ook aan te passen. Van Emmen.nu naar Emmer Courant en van Coevorden Huis aan Huis naar Coevorder Courant. Ook dat idee werd warm omarmd, zodat bijvoorbeeld Emmen – net als Assen – haar vertrouwde stadskrant terugkrijgt.

Ik weet zeker dat dat ook in de zuidoosthoek een succes wordt. Ik weet nog goed hoe verbolgen veel Emmenaren waren dat destijds ‘hun’ Emmer Courant als titel verdween. Want hoewel de wereld door de digitalisering een dorp is geworden: lokale lezers – zie de Asser Courant – hebben nog steeds behoefte aan een krant die echt van hen is.   

Al met al terugkijkend vervult dit me met voldoening, trots ook wel. Waar velen hadden gedacht dat me dit nooit zou lukken in het huidige, worstelende medialandschap en ook nog eens grotendeels in m’n uppie (met behulp van een stel prima fotografen), stáát de Asser Courant er anno 2018.

Lezers, laten we er nog een paar mooie jaren aan vastknopen. En bedankt, want zonder jullie was me dit niet gelukt.

Robbert Willemsen