Eis: 40 maanden celstraf voor steekpartij Emmen

Assen / Emmen - Als het aan het Openbaar Ministerie ligt wordt een 37-jarige Emmenaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 40 maanden, waarvan 10 voorwaardelijk, voor poging tot doodslag op zijn huisgenoot. Hij zou hem in een woning aan de Laan van de Marel in Emmen met een mes hebben gestoken.

De steekpartij was het gevolg van een ruzie tussen de twee. Ook zijn huisgenoot, een 23-jarige man die inmiddels in Assen woont, stond terecht. De officier van justitie vroeg hem te ontslaan van rechtsvervolging. Dit betekent dat de man dan wel schuldig wordt verklaard, maar geen straf krijgt opgelegd. De officier vindt namelijk dat er sprake is van noodweerexces.

Op 26 januari kwam er rond kwart over tien ’s avonds een melding binnen bij de politie over een steekpartij in de woning in Emmen. Daar aangekomen troffen agenten verschillende personen aan, waaronder de twee verdachten die er op dat moment beiden woonden. De 23-jarige man zat op een stoel in de woonkamer en had een steekwond in zijn rug en nek. De oudste verdachte lag zwaargewond op zijn bed en was buiten bewustzijn. Hij had vier steekwonden, waaronder één in zijn zij.

Verklaringen lopen uiteen

De verklaringen over wie er is begonnen en wat de precieze aanleiding is lopen uiteen. Volgens de Assenaar is de vechtpartij begonnen omdat hij zijn fiets in het huis had gezet. Deze fiets is door de 37-jarige man naar buiten ‘gegooid’. De Emmenaar heeft een ander verhaal. Volgens hem begon het omdat zijn huisgenoten commentaar hadden op de luide muziek die hij draaide op zijn telefoon. Het Openbaar Ministerie gaat uit van de versie van de Assenaar, mede omdat agenten buiten een fiets hebben zien liggen.

De Emmenaar zit inmiddels tien maanden in voorarrest. De man is eerder meerdere keren veroordeeld. Zo is hem ooit de ISD-maatregel opgelegd, een combinatie van cel en behandeling voor veelplegers. Bij het voorwaardelijke deel van de gevangenisstraf hoort een proeftijd van drie jaar. De jongste van de twee heeft een voorlopige verblijfsvergunning en woont op dit moment in een begeleide woonvorm in Assen.

De rechtbank doet op 21 december uitspraak. (ADP)