Groningen Airport Eelde moet financiën binnen week op orde hebben

Eelde – De directie van Groningen Airport Eelde krijgt een week de tijd om de financiën van de luchthaven op orde te brengen.

De directie, Raad van Commissarissen en aandeelhouders van Groningen Airport Eelde spraken donderdag tijdens een spoedoverleg met elkaar nadat eerder bekend werd dat Nordica stopt met de routes naar Kopenhagen en München.

Niet vaststellen

De aandeelhouders, - de provincies Drenthe en Groningen en de gemeenten Assen,  Groningen en Tynaarlo - willen de begroting van GAE voor volgend jaar vooralsnog nog niet vaststellen. Tijdens de bijeenkomst is onder meer gesproken over de consequenties van het vertrek van Nordica voor de begroting van 2019. Afgesproken is dat die begroting de komende periode aangepast wordt.

Volgende week moet de luchthaven een sluitende begroting kunnen overleggen. In de huidige begroting voor 2019 dreigt de luchthaven af te stevenen op een tekort van 775.000 euro.

De aandeelhouders lieten weten voorlopig geen extra investeringsgeld te willen steken in GAE. Het vliegveld hoopte op een half miljoen euro extra van de aandeelhouders om aan diverse verplichtingen te kunnen blijven voldoen. Drents gedeputeerde Cees Bijl: ‘Alleen in veiligheid blijven we investeren, we willen wel een veilige luchthaven. Veilig vliegen heeft prioriteit en dat gaat gewoon door.’

In gesprek

Met de passagiersgroei van de afgelopen maanden is volgens GAE aangetoond dat er een markt is voor verbindingen naar hub-luchthavens. ‘Groningen Airport Eelde is in gesprek met diverse luchtvaartmaatschappijen over het continueren van de routes. De luchthaven houdt hiermee vast aan de eerder gekozen strategie Toegangspoort van het Noorden.’  

Er is over twee weken een nieuw overleg gepland tussen de RvC en de aandeelhouders.