Oud voor nieuw

Column - Het bericht, dat het TT Museum in het voormalige pand van discotheek Club 11 komt, viel niet bij iedereen even goed. Vooral de jeugd, zo zag ik aan de reacties, begrijpt niet waarom jongeren moesten wijken voor een ‘stoffig museum’.

Het TT Museum moest érgens onderdak krijgen. En nadat oud-wethouder Ruud Wiersema onlangs nog had aangegeven wel naar de TT Outlet te willen met de historische TT-attributen – in een laatste poging om de provincie ervan te overtuigen dat de outlet op die manier een meer toeristisch karakter zou krijgen – is het dus de Brinkstraat geworden.

Overigens wilde wijlen mister TT Jaap Timmer met het museum liever niet naar het centrum van de stad, omdat hij vond dat bezoekers niet extra parkeergeld zouden moesten betalen. Maar dat terzijde.

Terug naar de jeugd. Want die vindt dat ‘oud’ (grijze koppen, museum) voor ‘nieuw’ (jeugd, Club 11) is ingeruild. Al langer vragen jongeren zich af wat zij überhaupt nog in Assen te zoeken hebben. Zelf heb ik een knuppel van 15, die mij vraagt of er al plannen zijn voor nieuwe uitgaansgelegenheden in de stad.

Voor zover ik weet niet.

En dat is toch eigenlijk te gek voor woorden. Een Jimmy’s – ontmoetingsplek in de binnenstad voor jongeren - werd twee jaar geleden nog tegengehouden door de gemeente.  In plaats daarvan kwam SWAG, een soort jongeren-hulpverleningsproject op school met een pilot bij Salland.  D66 vroeg het college vorige week nog of dit een vervolg krijgt bij andere scholen, want het is akelig stil geworden rond SWAG, aldus de democraten.

En in al die plannen voor een facelift voor de stad, kom ik ‘wonen en winkels’ tegen, maar nergens lees ik dat er – na het ‘laten inslapen’ van de Brinkstraat – plannen zijn voor een uitgaansgelegenheid of ontmoetingsplaats voor jongeren.

PvdA-fractielid Luc Rengers opperde laatst dat wellicht een parkeergarage – Assen heeft er gezien de continue rode cijfers van het Parkeerbedrijf duidelijk 1 of 2 teveel – zou kunnen worden omgebouwd tot evenementencentrum voor jongeren. Best een aardig idee, maar dan zit je weer in het centrum. En de trend is dat disco’s of clubs – vanwege de ervaren overlast in centra - juist verhuizen naar de randen van steden of dorpen.

Zelf zit ik te denken aan de Toeristisch Recreatieve Zone. Nu de outlet van de baan is, waarom geen centrum voor de jeugd? Met vertier overdag (gamen, bowlen, eten en drinken in barretjes, skaten, ik noem maar wat) en ’s avonds muziek, met ‘clubpendelbussen’ in het weekeinde die de jongelui tegen een schappelijk prijsje vervoeren tussen TT-terrein en stad.

Misschien dat we daar die lege Cityliners voor kunnen gebruiken, leveren die ook wat op.

Dan heb je iets voor de eigen jeugd én de toeristen, die al dan niet in het TT Hotel verblijven. Kunnen de ouders de binnenstad in, de kids vermaken zich wel naast het circuit.  

En als het TT-hotel dan ook nog een openluchtzwembad heeft, is het feest helemaal compleet.

Geef de jongeren in de binnenstad dan nog zoiets als een leuke soos – lege gebouwen zat – en ik denk dat je de jeugd niet meer zult horen klagen.    

Robbert Willemsen