Werkstraf eigenaar seksclub Gieterveen voor mensensmokkel

Leeuwarden / Gieterveen - De 55-jarige eigenaar van sekclub Casa Grande in Gieterveen, woonachtig in Winschoten, is door de rechtbank in Leeuwarden wegens mensensmokkel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 180 dagen waarvan 163 dagen voorwaardelijk.

De rechtbank acht bewezen dat de man twee minderjarige Nigeriaanse meisjes met een vals paspoort heeft ondergebracht in de seksclub.

Valse paspoorten

Bij een controle van de Vreemdelingenpolitie, op 3 februari 2016, werden de twee Nigeriaanse meisjes aangetroffen. De eigenaar en de bedrijfsleidster zeiden dat ze waren uitgegaan van de leeftijd op de valse paspoorten, daarin stond dat de meisjes 31 jaar oud waren. Ze zouden nog niet aan het ‘werk’ zijn geweest.

Dat laatste gold niet voor een Braziliaanse vrouw (31) die zich tijdens de controle in een afgesloten ruimte onder een bed had verstopt. De vrouw verbleef ook illegaal in Nederland. Volgens de rechtbank is ze zeker een jaar in de seksclub werkzaam geweest, waar ze ook woonde. De bedrijfsleidster, een 55-jarige inwoonster van Borger, werd, net als de eigenaar van de seksclub, veroordeeld tot een gevangenisstraf die gelijk is aan het voorarrest.

Lang op de plank

De vrouw kreeg een celstraf van 90 dagen waarvan 73 dagen voorwaardelijk opgelegd. De rechtbank hield er rekening mee dat beide verdachten een blanco strafblad hadden. Ook had de zaak lang bij het Openbaar Ministerie op de plank gelegen. Zo lang, dat er volgens de rechtbank sprake was van ‘overschrijding van de redelijke termijn’. De rechtbank liet ook meewegen dat de eigenaar ook al zakelijk is getroffen: op last van de gemeente is de club drie maanden dicht geweest.

Tekst: Renze van der Sluis