In Beeld: Politie-oefening in schoolgebouw Lariks Assen: terroristen pakken na inrijden op publiek

Assen – In het gebouw Lariks van de CS Vincent van Gogh in Assen zaten agenten donderdagavond tijdens een grootschalige oefening achter terroristen aan, die even daarvoor waren ingereden op een groep mensen in een winkelcentrum.

De daders waren het pand van Lariks ingevlucht en het was de taak van het politieteam om de situatie sector voor sector in het gebouw weer veilig te maken, hulpverleners bij de gewonden te kunnen laten komen en gegijzelde personen te redden uit handen van de terroristen.

Door die te pakken te krijgen of uit te schakelen…

Trainen belangrijk

De school was ter beschikking gesteld, aldus Alice Vellinga, voorzitter van College van Bestuur van CS Vincent van Gogh, omdat de politie nu eenmaal moet kunnen oefenen om zo klaar te zijn voor échte calamiteiten. Als voormalig leidinggevende bij politie Noord-Nederland was het volgens Vellinga vanzelfsprekend dat de school meewerkt aan een dergelijke oefening. ‘Ik heb jaren bij de politie gewerkt en weet hoe belangrijk het is voor agenten om regelmatig op verschillende locaties te trainen.’

En het ging er donderdagavond heftig aan toe, om de praktijk zo goed mogelijk na te bootsen. Er werd geschoten met simulatie-munitie - plastic propjes - die echter nog wel behoorlijk aan kan  komen. Vandaar dat de deelnemers beschermende kleding en brillen droegen.

Ruimte veilig

Ook de bedrijfshulpverleners (BHV) deden mee. Maar die konden pas in actie komen als een ruimte veilig werd gesteld. En vervolgens moest worden ingeschat welke gewonden het eerst hulp nodig hebben.

De agenten moesten dus, voor ieders veiligheid, aangeven welke sectoren nog ‘warm’ (waar nog sprake was van ‘actie’ met wapens) en welke ‘koud’ (veiliggesteld) waren.

Na afloop werd de oefening geëvalueerd om te bekijken wat goed ging en waar verbeterpunten waren. Op 22 november wordt de oefening nog een keer gedaan in Lariks.

En ja, de daders werden uiteindelijk gepakt. Of lagen gestrekt…