‘Romeinse soldaten aan het woord’ tijdens lezing in Drents Archief

Assen - Wie de klassieke oudheid uitsluitend aan de hand van literaire bronnen bestudeert, zou haast denken dat ‘de gewone man’ in die tijd niet bestond.

Gelukkig zijn er ook enkele schriftelijke bronnen die zich niét tot de welgestelde elite beperken. Deze documenten geven een kijkje in het klassieke leven van alledag. Bijzonder onderdeel daarvan zijn de geschriften die afkomstig zijn uit het Romeinse leger.

Lezing

De afdeling Assen van het Nederlands Klassiek Verbond heeft op dinsdagmiddag 20 november drs. Martin Boerman uitgenodigd om een lezing te verzorgen over de schriftelijke cultuur van dit Romeinse leger. De lezing vindt plaats in het Drents Archief in Assen, van 15.15 tot ongeveer 16.45 uur. Ook wordt er een speciaal Romeins soldatenmaal geserveerd. Deelname kost zes euro, scholieren en leden van het NKV betalen 2,50 euro. Opgave is verplicht, uiterlijk 19 november en kan via assen@nkv.nl

Schriftelijk communicatienetwerk

Het enorme Romeinse imperium kon alleen in stand gehouden worden dankzij een uitgebreid en overwegend schriftelijk communicatienetwerk tussen de verschillende legeronderdelen. Het zal daarom weinigen verbazen dat er relatief veel van deze geschreven cultuur bewaard is gebleven.

Bier

Drs. Martin Boerman is classicus, historicus en econoom en hij gaat tijdens zijn lezing in op de geschriften van dit Romeinse leger. De soldaten zullen zoveel mogelijk ‘zelf’ aan het woord zijn. Aan de hand van diverse voorbeelden is een inschatting te maken hoe de schriftelijke cultuur ingebed was in het dagelijks leven van de soldaten. En Boerman brouwt ook zelf bie, naar klassiek Romeins recept. Na de lezing kan men een flesje bij hem kopen, voor 3 euro. .