Stationshond Mannes onthuld: ‘We zijn blij dat Mannes honderd procent is omarmd’

Assen – De houten stationshond Mannes is donderdagmiddag officieel onthuld. Dat gebeurde onder grote belangstelling voor het stationsgebouw.

Zij het met wat haperingen, want alsof Mannes wat verlegen was met al die mensen voor zich, bleef het witte doek eerst hangen op zijn snuit. Maar na een paar ferme rukken – omvallen zal het zes meter hoge gevaarte niet zo snel – stond Mannes daar dan toch in alle glorie.

Liefde en vakmanschap

De ontwerpers van Mannes, QS Sefarijn en Maurice Nio, waren er natuurlijk ook bij. Hun dank ging allereerst uit naar de maker van Mannes, Arie Doornekamp, die Mannes in zijn gelijknamige zaak Doornekamp Woodspecials het levenslicht had laten zien. Maurice Nio: ‘Je ziet gewoon aan alles dat Mannes met veel liefde en vakmanschap is gemaakt.’

Nio memoreerde ook nog aan de hobbelige traject dat ‘project Mannes’ heeft afgelegd eer de houten hond er stond. ‘De gemeente Assen had zo z’n bedenkingen, het ging aanvankelijk moeizaam. Maar wij zijn blij dat ook de gemeente Mannes honderd procent heeft omarmd.’

Van zwart naar bruin

Eén concessie moesten de kunstenaars wel doen: Mannes werd niet zwart, maar donkerbruin. Het moest geen groot visitekaartje worden voor de ontwerpers van het nieuwe stationsgebouw,. Architectenbureau De Zwarte Hond. En ach, met zijn mooie, glanzende bruine vacht oogt Mannes ook een stuk vriendelijker.

Vervolgens ging donderdag onder luid gejuich het doek eraf; Mannes, de waakhond van Assen, staat vanaf nu bij de entree van het stationsgebouw, waar hij alle bezoekers aan de Drentse hoofdstad begroet. En hij liet zien wat hij nog meer kan dan alleen maar staan: nadat de aanwezige kinderen hun kelen opzetten, kwam er ‘stoom’ uit zijn lijf. Mannes dampte van blijdschap.

Erelid

Daarna kreeg de hond een groot bot – knap gemaakt van papier-maché – van de kinderen van CS Vincent van Gogh, bleek Brood en Bankertbakkerij Alsady uit de Rolderstraat een lekker marsepeinen hond te hebben gemaakt ter ere van de ‘nieuwe Assenaar’ en werd Mannes meteen benoemd tot erelid van de Hondenspeeltuin Assen-Oost.

Tenslotte konden de ‘hondenfestiviteiten’ rond Mannes voor de kinderen beginnen. En oh ja, wethouder Gea Smith liet weten dat 4 oktober, Werelddierendag, voortaan in Assen wordt gevierd als Mannesdag.

Tekst: Robbert Willemsen

Zie ook de fotoreportages: 

In Beeld: Onthulling Mannes

In Beeld: Sprookjesachtig: Mannes verlicht