Steigerhouten meubels: hoe houd je ze mooi?

Steigerhout is een recycleproduct. Nadat het hout dienst heeft gedaan als steigerplank, is het erg geschikt voor een tweede leven. Van steigerhouten planken kun je namelijk robuuste en duurzame meubels maken. Of je er nu een tuinmeubel van maakt of juist een meubel om je interieur mee te verfraaien, het maakt niet uit, het kan allebei.

Natuurlijk ben je zuinig op je nieuwe steigerhouten meubel. De kwaliteit van gebruikte planken is nog prima. De meubels gaan nog jarenlang mee en je ontziet zo het milieu.  Maar moet je steigerhout eigenlijk nog behandelen? En wat kun je doen om de levensduur te verlengen van steigerhouten tuinmeubel? 

Perfect en authentiek meubelhout

Gebruikt steigerhout ziet er geleefd uit en is perfect om meubels van te maken. Oude planken zijn te herkennen aan de verweerde structuur en de deukjes. Ze zijn gebruikt in de bouw. Het cement en schuursel zorgen voor dat mooie robuuste en doorleefde karakter.  Deze planken zijn dan wel niet meer veilig als steigerplank maar nog wel erg geschikt om steigerhouten meubels van te maken. Voor het maken van meubels met een authentiek karakter kun je eigenlijk gewoon geen nieuwe planken gebruiken. 

Binnengebruik

Het hout dat wordt gebruikt voor het maken van een kast, hoogslaper of eetkamertafel wordt van tevoren goed geschuurd. Niet teveel natuurlijk want kleur en karakter moeten zoveel mogelijk behouden blijven. Voordat je je steigerhouten meubel in gebruik gaat nemen, is het verstandig om het hout even nog goed schoon te maken met een harde borstel en een sopje zachte vloeibare zeep. Zo krijg je alle stof en de cementresten er goed uit. Eventueel goed afdrogen met een oude doek.

Tuinmeubels

Het minimale onderhoud is één van de redenen dat steigerhouten meubelen zo populair zijn voor buiten. Het beste kun je de meubelen onderhouden door ze met lauw water en groene zeep schoon te maken. Omdat het hout al jaren dienst heeft gedaan op de steiger is het al op natuurlijke wijze geïmpregneerd. Net als teakhout zal het hout met de jaren nog meer vergrijzen. Blijven de meubels winterdag buiten staan? Plaats ze dan op tegels in verband met optrekkend vocht. Of zet ze indien mogelijk onder een afdak. Ze kunnen wel onbehandeld buiten blijven staan maar het is beter om ze te behandelen. Zo blijven ze nog langer mooi.

Beitsen, lakken of een nano-coating?

Er zijn diverse methodes om je meubel te behandelen. Zo kun je lakken, beitsen of je steigerhouten tuinmeubel(s) voorzien van een nano-coating. Iedere afwerking heeft zo zijn voordelen. Het lakken maakt het hout extra slijtvast. Ook deuken en vlekken krijgen geen kans. Bovendien heeft een gelakte meubel minimaal onderhoud nodig.

Als je gaat beitsen, kun je kiezen uit een transparante of een dekkende vernis. Beitsen zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren. Dus als je van kleur houdt, is beitsen ideaal. De beits voorkomt erosie en beschermt de houtvezels tegen weersinvloeden.

Een behandeling met een nano-coating is perfect als je fan bent van de authentieke look van de steigerplank. Met een coating verandert de kleur van het hout namelijk niet. Je brengt een speciale beschermlaag aan die zorgt dat vloeistoffen niet in het hout trekken.

Meer informatie over steigerhout?

Met de steigerhouten producten van VanLonden.com heb je een uniek vormgegeven item in huis en geef je je tuin extra sfeer. Op onze website vind je genoeg meubelen die wij kunnen maken en leveren. Heb je zelf een goed idee? Wij denken graag met je mee. Heb je kussens op maat nodig? Ook dat kunnen we verzorgen. Wij leveren en monteren zowel in Nederland als in België.