Jos Vaessen: Geluidshinder obstakel in strijd naar Assen halen Formule 1

Assen – De kans dat de Formule 1 naar Assen komt is nog steeds groot, maar dan moet wel het obstakel ‘geluidshinder’ uit de weg worden geruimd.

Dat stelt Jos Vaessen, voorzitter van The Netherlands Grand Prix Foundation, donderdag bij BNR Nieuwsradio. De foundation maakt zich sterk voor de Formule 1 op het TT Circuit van Assen.

Vrees

Gedeputeerde Staten (GS) van Drenthe liet woensdag naar aanleiding van vragen van GroenLinks in Provinciale Staten weten, dat de provincie het TT Convenant respecteert en meer geluidshinder niet zal toestaan op het circuit. Het convenant is in 2011 ondertekent door onder meer de provincie, de gemeente Assen, het TT Circuit en Stichting Geluidshinder Baggelhuizen. Daarin staan afspraken over geluids-reducerende maatregelen en voorwaarden voor vergunningverlening aan het TT Circuit. De Stichting Geluidshinder vreest, dat het belang van omwonenden van het circuit ondergesneeuwd raakt in de Formule 1-discussie. Die vrees is volgens GS ongegrond.

Vaessen zegt in BNR Nieuwsradio nog steeds goede hoop te hebben op de komst van de Formule 1 naar Assen. ‘99,9 procent. Het circuit is interessant vanwege de ligging naast Duitsland. Dit zou de kans op een massale toeschouwersstroom kunnen vergroten.’

Vergunning

Maar dan moet het hoofdstuk ‘geluidsoverlast’ wél worden opgelost, aldus Vaessen. Want gebeurt dat niet, zou dat problemen kunnen geven met de provincie, die de vergunningen afgeeft voor evenementen op het circuit. Vaessen laat donderdag vervolgens aan Motorsport.com weten dat de Formule 1 zou moeten passen binnen de twaalf geluidsdagen die het circuit maximaal heeft. En volgens hem gaat de komst van de snelle bolides naar Assen niet ten koste van evenementen die al op het TT Circuit plaatsvinden.

Vaessen gaat intussen door met de inspanningen om de Formule 1 in Drenthe te krijgen. Zo zijn de benodigde wijzigingen voor het circuit inmiddels op papier gezet door architect Hermann Tilke. Deze week worden deze wijzigingen bekeken door de FIA en Formula One Management.

Op de kalender

Mochten de veranderingen groen licht krijgen, dan is de kans volgens Vaessen groot dat er binnen nu en 3 jaar een Grand Prix van Nederland op de kalender komt.

Tekst: Robbert Willemsen