Kinderen stellen Kindermenu 2.0 samen

Hoogeveen - In restaurants bestaat een kindermenu vaak uit patat met een frikandel, kroket, kipnuggets óf een pannenkoek. Maar het kan ook gezonder, vindt de provincie. Provincie Drenthe, Jong Leren Eten en Drenthe Gezond dagen restaurants en basisscholen uit om mee te doen aan de kookwedstrijd ‘Kindermenu 2.0’.

Het doel van de wedstrijd is om een lekker, regionaal én gezond kindermenu op de kaart te krijgen bij Drentse restaurants. De initiatiefnemers van het menu zijn op zoek naar enthousiaste koks en scholen die hun steentje willen bijdragen. De startbijeenkomst van deze wedstrijd vindt plaats tijdens de Dutch Agri Food Weekplaats op 5 oktober 2018. Dan ontvangen alle scholen in Drenthe een digitale toolkit met informatie en inspiratie om de leerlingen op weg te helpen om een gerecht te bedenken.

De recepten kunnen tot 11 november worden aangemeld voor deelname aan de kookwedstrijd. Per gemeente beoordeelt een heuse vakjury, bestaande uit een kok, JOGG-regisseur en een wethouder, de inzendingen. Zij bepalen eind november welk gerecht/menu het meest lekker, vers, regionaal, gezond en betaalbaar is. Het winnende recept komt op de kaart te staan van het deelnemende restaurant en de schoolklas wint een kookworkshop onder begeleiding van een chef-kok.

Alle winnende gerechten van de twaalf Drentse gemeenten worden gebundeld in een kookboek. Gedeputeerde Henk Jumelet (CDA): ‘Gezond voedsel is in Drenthe dichterbij dan je denkt. Verse streekproducten worden steeds populairder. Met het Kindermenu 2.0 willen we scholieren spelenderwijs kennis laten maken met eerlijk voedsel uit de regio. Rechtstreeks van de boer naar het bord. Uniek is dat we ook koks en restaurants betrekken bij het initiatief. Lokaal, lekker en gezond voedsel in restaurants is de toekomst’