De Gamers
Door De Gamers

A Way Out: 'Ik ben echt van de personages gaan houden'

A Way Out is een unieke game. Niet zozeer vanwege het verhaal rond twee ontsnapte gevangenen of omdat het eigenlijk meer een film is dan een game, maar vooral vanwege het feit dat het spel uitsluitend door twee spelers gespeeld kan worden. Dit kan zowel offline op de bank rond dezelfde TV als online via het internet.

Ben je dus op zoek naar een game om in je eentje te spelen dan moet je echt een deurtje verder. Hou je wel van coöperatieve gameplay en ken je iemand waarmee je graag op avontuur gaat? Enjoy the ride!

Grote interactieve film 

De grote man achter A Way Out is Jozef Fares, die eigenlijk filmmaker van beroep is. Dat het spel eigenlijk een grote interactieve film is komt dus niet echt als een verrassing. Het verhaal gaat over Leo Caruso en Vincent Moretti, twee criminelen die elkaar ontmoeten in de gevangenis in de jaren 70. Leo is een diamantdief van het roekeloze en koppige soort. Vincent is een hoogopgeleide bankier die veroordeeld is voor witwasserij. Ze ontdekken dat ze allebei zijn genaaid door dezelfde figuur en besluiten de handen ineen te slaan, te ontsnappen uit de gevangenis en wraak te nemen.

Samenwerken

De reden dat je het spel alleen met twee spelers kunt spelen is  omdat er veel samen gewerkt moet worden. De ene speler leidt bijvoorbeeld een bewaker af zodat de andere er ongezien langs kan glippen. Dat is overigens lang niet altijd eenvoudig want het niveau van de kunstmatige intelligentie van de door de niet speelbare personages ligt behoorlijk hoog.  Dit maakt het spel lastig en spannend tegelijk. Veel draait namelijk om niet gezien te worden. Samenwerken is ‘key’ , maar er zijn ook stukken waar de speler die Leo speelt bijvoorbeeld even moet wachten omdat het spel zich dan focust op de verhaallijn van Vincent. Net als in een film heb je namelijk ook flashbacks naar het verleden, in een tijd waar de twee elkaar nog niet kenden. Dit zorgt er voor dat je echt een band krijgt met je personage. Sowieso zijn de personages heel sterk en geloofwaardig neergezet. Mede dankzij de uitstekende voice acting en toffe cinematische beelden van het spel.

Downloadlinkje

Om A Way Out online met iemand anders te kunnen spelen hoef je trouwens niet allebei een exemplaar van het spel aan te schaffen. Wanneer je iemand uit je friendlist uitnodigt om het spel met jou te gaan spelen, gaat er automatisch een downloadlinkje mee. Hiermee kan hij of zij een soort light-versie van het spel downloaden. Gratis en voor niks. Ik heb het spel zelf zowel online als offline gespeeld en mijn voorkeur ging toch echt uit naar offline omdat het in dezelfde kamer toch makkelijker communiceren is, maar als je niemand in je omgeving hebt die dit soort games leuk vind dan is online een prima alternatief.

Conclusie:

Het gebeurt me als fanatiek volger van de game industrie niet vaak, maar ik wist vooraf eigenlijk niets van A Way Out. Het spel was compleet langs me heen gegaan en ik ging er dus helemaal blanco in. Ook wel een keer lekker! Het spel heeft me enorm positief verrast en ik ben echt van de personages gaan houden. Doordat het spel als een film wordt gepresenteerd wordt je echt in het verhaal gezogen en het samenwerken met een andere speler om verder te komen is gewoon heel erg tof. Ik vond het dan ook jammer dat de eindcredits na een dikke vijf uur over mijn scherm rolden. Voor een pure game is dat natuurlijk niet erg lang, maar voor een game-film hybride eigenlijk prima. Zeker gezien het vriendelijke prijskaartje dat er aan deze game hangt. Digitaal kun je hem al voor een euro of € 20 vinden en als je een beetje houdt van Prison Break of The Shawshank Redemption dan is het eigenlijk verplichte kost.

Cijfer: 8,5

Richard Jalving (1980) op PlayStation 4

Klik hier voor meer gamereviews