Johan Lanting geeft teken- en schilderlessen. ‘Creativiteit is met name loslaten’

​Assen - Deze week gaven ondernemers een voorproefje voor een zinderend zonnige zomer met Zinderend Zonnige Zomerworkshops in De Nieuwe Kolk. Ruim 200 mensen namen deel aan de twee avonden waarbij van negen ondernemers drie workshops aangeboden werden op het gebied van huidverzorging, kokerellen en kunst.

Een aantal deelnemers is met verf aan de slag om een landschap in beeld te brengen. Johan Lanting, docent schilderen bij Atelier99 in Assen geeft aanwijzingen hoe je een landschap opbouwt, hoe je diepte creëert, zorgt dat een riviertje lager dan het omliggende gras komt te liggen, kleur gebruikt.

‘Dit zijn vaardigheden voor in je rugzak,’ legt Johan uit. ‘Belangrijker is eigenlijk het spelen ermee, de individuele persoonlijke benadering. Mijn passie ligt namelijk bij de natuurlijke stroom: tekenen en schilderen vanuit het loslaten. Omdat deze workshops vandaag slechts 45 minuten duren moet ik de mensen wel iets concreets aanbieden. Maar tijdens mijn reguliere workshops en teken- en schilderlessen laat ik mijn cursisten met name bezig zijn met de eigen zoektocht naar binnen. In plaats van in het hoofd te zitten en alleen maar na te tekenen en te schilderen gaan we op zoek naar de natuurlijke stroom in het loslaten.’

Geïntegreerd concept

In 2004 startte Johan met Atelier99 aan de Witterstraat in Assen, waar hij wekelijks teken- en schilderles geeft aan (jong)volwassenen. Onder de noemer ‘Natuur-art’ zet Johan sinds 2016 natuur, natuurlijk stromen en kunst als geïntegreerd concept neer.

Het VSB fonds en Kunst en Cultuur Drenthe kende hem via aanvraagster en mede-organisator Lilian Hoekstra een subsidie toe voor een project om de natuurlijke stroom ook bij amateurkunstenaars los te maken. Na de eerste vijf workshops zette hij het project verder voort met nog eens vijf workshops met korting voor cursisten, waarvan komende zaterdag de laatste op het programma staat.

‘Om de natuurlijke stroom van de amateurschilders te raken, nodig ik voor de begeleiding van deze workshopsprofessionals uit met een specialiteit. In de ochtend maken de amateurkunstenaars kennis met de specialiteit en in de middag gaan ze vanuit een natuurlijke stroom schilderen. Zo werd tijdens een van de workshops de natuurlijke stroom vanuit klank beeldend vertaald. Tijdens de komende workshop op zaterdag 19 mei worden de cursisten in verschillende sessies Chi Neng Qigong onder leiding van Hellen Rommers van De Vuurvlinder in hun creatieve stroom gebracht. Daarna vindt onder mijn begeleiding de uitwerking in onder andere verf plaats.’

Inspiratie

Om mensen te laten schilderen vanuit hun natuurlijke stroom maakt Johan gebruik van locaties in de natuur, zoals bij de Drentse Aa, Boerderij Kamps bij Kampsheide, een buurtmoestuin in Assen en in Atelier99. Als het weer het toelaat vinden de Chi Neng Qigong oefeningen van komende zaterdag plaats in het Asserbos, de beeldende uitwerking is vervolgens in het ernaast gelegen Atelier99.

‘Een kunstenaar die vrij is, is net als de natuur. De natuur gaat niet bedenken hoe die de natuur vormgeeft. Ik zeg altijd: Creativiteit is met name loslaten. Laat het maar door je heen regenen. Net als de natuur dingen gewoon laat ontstaan, laten we kunst ontstaan door vanuit een andere, minder controlerende vorm te werken. We gaan experimenteel met verf om. Ga met je handen schilderen, rol er doorheen, laat het papier door een ander bewegen. Breng niet de zichtbare werkelijkheid in beeld, maar een gevoel rondom die werkelijkheid.’

Gevulde rugzak

Johan gebruikt in zijn uitleg de rugzak als metafoor. ‘Kunstenaars vullen hun rugzak met vaardigheden en technieken, diepte, verhoudingen… Belangrijker vind ik degene die de rugzak draagt. Veel mensen gaan zich identificeren met hoe iets hoort, wat een ander verwacht. Ik help ze dat loslaten: Doe het werk onder de kraan, op de kop, ga met brede kwast aan de gang of trek een bestekla open en ga met andere materialen schilderen dan het controlerende medium. Het hebben van een volle rugzak kan een hindernis zijn om vrij te stromen. Mijn passie zit niet in het aanleren van technieken. Wat ik liever doe is mensen deprogrammeren in plaats van programmeren.’

Aanmelden

Wie zaterdag zijn of haar eigen natuurlijke stroom wil ontdekken kan zich nog aanmelden voor de workshop komende zaterdag in het Asser Bos en Atelier99. Op twee zaterdagen in juli en augustus geeft Johan nog twee workshops bij boerderij Kamps in Rolde waarbij hij cursisten begeleidt een natuurlijk kunstwerk te maken. Op de website natuur-art.nl volgen de exacte data.

De deelnemers van de workshops in De Nieuwe Kolk gingen deze week enthousiast met hun eigen kunstwerk naar huis. Met het besef iets geleerd te hebben, maar met name met de wetenschap je eigen unieke manier van kijken en weergeven te gebruiken.

Meer informatie en aanmelden kan op http://www.natuur-art.nl/

Tekst: Alanda de Boer