Werkstraf en rijontzegging voor gevaarlijk rijgedrag in Zeijen en Ter Aard

Assen - Een werkstraf van tachtig uur en een rijontzegging van tien maanden. Dat kreeg een 27-jarige man uit Haulerwijk opgelegd voor gevaarlijk rijgedrag en het veroorzaken van een ongeval in Zeijen en Ter Aard.

Na dat ongeval en reed hij bovendien door, negeerde een stopteken van de politie en verzette zich bij zijn aanhouding. De man negeerde acht uitnodigingen om op het bureau te praten over zijn rijgedrag.

Agenten haalden de man tenslotte op 18 december op bij zijn toenmalige woning in Norg. Waarom de man niet zelf naar het bureau was gekomen? Hij had het te druk, zei hij maandag tegen de rechter. Ook die 'ophaaldag' wilde hij overigens niet mee en werkte tegen.

Inhalen en remmen

De man moest zich verantwoorden voor gevaarlijk rijgedrag in januari en september van vorig jaar in Ter Aard en Zeijen. Hij haalde volgens het Openbaar Ministerie op hoge snelheid in. Als de ingehaalde auto claxonneerde of met lichten seinde, trapte de man - eenmaal rijdend voor de ingehaalde wagen - op de rem. In Ter Aard kwam het tot een botsing, in Zeijen ging het net goed.  

Remmen voor een kat

In beide gevallen werd het kenteken van de verdachte genoteerd. Maar die dag in Ter Aard had hij zijn auto uitgeleend, zei de man tegen de rechter. Hij onderbouwde dit verder niet en rechter geloofde hem dan ook niet. In Zeijen bestuurde hij wel zijn wagen, bekende de man. 'Ik moest toen remmen voor een kat.' Ook dat vond de rechter onwaarschijnlijk, hij achtte gevaarlijk rijgedrag en doorrijden na een ongeval bewezen.

Over de wielerbaan

Op 1 juli negeerde de 27-jarige automobilist tijdens de wielerronde in Zeijen ook nog eens een stopteken van een verkeersregelaar. Hij reed op hoge snelheid en vlak voor de wielrenners langs de baan over. De rechter noemde het rijgedrag van de oud-inwoner van Norg zorgelijk. Ze hield er met de strafmaat rekening mee dat de man slechts een keer eerder is beboet. (ADP)