In Beeld: Motorrijders schaven aan kennis en rijvaardigheid op TT Circuit

Assen – Het mooie weer komt er weer aan en bij motorrijders begint het dan weer te kriebelen. Maar omdat je tijdens de wintermaanden stil hebt gestaan, kan het geen kwaad de vaardigheden weer een beetje op te poetsen.

Honderden motorrijders vanuit heel Nederland kwamen woensdag dan ook naar het TT Circuit van Assen om deel te nemen aan de rijvaardigheidstrainingen. De pitboxen waren omgetoverd tot leslokalen, waarin onder meer de techniek van de motorfiets zelf werd uitgelegd.

Op de vraag van een instructeur of er deelnemers waren die wel eens zelf hebben gesleuteld, staken slecht weinigen hun vinger op. En na de daaropvolgende vraag - of er iemand wel eens iets aan de afstelling van de vering van zijn of haar motor had gedaan - werd het zelfs even helemaal stil.

Hierop vertelde de instructeur dat wanneer je zoiets niet eens uitprobeert, je ook niet weet wat voor invloed dat heeft op het gedrag van de motor op de weg. En of je als bestuurder een bepaalde veerafstelling beter of lekkerder vindt rijden of niet.

Natuurlijk werd ook het rijden op het circuit uitgelegd. Hoe de bochten aan te snijden, wanneer en waar remmen en meer van dat soort rijtechnieken. Na de theorie volgden uiteraard de rijlessen zelf, waarbij de deelnemers in groepen achter een instructeur rondjes over de baan mochten rijden. En de instructeur natuurlijk het goede voorbeeld gaf.