4 mei: Herdenking in Assen staat in teken van het verzet

​Assen - Voorafgaande aan de stille tocht en kranslegging op 4 mei in Assen wordt om 18.30 uur een bijeenkomst gehouden in de RK kerk in Assen, gehouden door het Platform Levensbeschouwelijke Organisaties Assen.

Het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei ‘2018 Jaar van Verzet’ meandert door deze herdenking heen.

Persoonlijke verhalen

Het is al jaren een traditie om voorafgaand aan de jaarlijkse stille tocht en kranslegging stil te staan bij wat vrijheid voor ons betekent. Persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog krijgen in deze tijd steeds meer aandacht. Ze gaan over moed, opoffering, maar ook over de duistere kanten van de mens.

De beroemde dichtregel van Leo Vroman ‘Kom vanavond met verhalen’ lijkt in dit opzicht een opdracht te zijn, aldus het platform. ‘Zonder gedeelde geschiedenis, geen gedeelde toekomst. We moeten de verhalen blijven vertellen, blijven delen.’

Aan het begin van iedere bijeenkomst wordt de 4 mei kaars aangestoken door de burgemeester van Assen. Een kaars waar prikkeldraad omheen gewikkeld is, het symbool van Amnesty International.  

Rob Drukker

Deze 4 mei bijeenkomst in de Drentse hoofdstad heeft het landelijk jaarthema ‘Verzetsverhalen’ gekregen. Rob Drukker vertelt ‘Het sprookje van de drie nichtjes uit Assen. Zijn moeder Ina Boekbinder speelt op haar eigen wijze een rol in dit verhaal.

Muziek: Gospelkoor Spirit o.l.v. Marnix Onrust, Laura Cymbaluk: gitaar en zang, Nicolai Romashuk jr: Duduk

Herdenking

Na afloop krijgen de bezoekers een witte roos, geschonken door KIKI decoration. Vervolgens is er een stille tocht, die start om 19.35 uur bij de Jozefkerk en gaat naar de Brink bij het Provinciaal Gedenkteken. Hier wordt twee minuten stilte gehouden ter herdenking van de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Burgemeester Marco Out spreekt en er is een kranslegging.

Om 20.45 uur wordt er dan traditioneel een concert gegeven in de Jozefkerk, uitgevoerd door de Christelijke Oratorium Vereniging Assen o.l.v. Marion Bluthard, met medewerking van Peter Kramer.

Lees ook: Oratoriumkoor COV sluit stille tocht af met herdenkingsconcert