Alescon-soap

Column - Het hoofd van William Moorlag ligt, zoals de Asser burgemeester Marco Out het tijdens zijn nieuwjaarspeech uitdrukte, op het hakblok. Volgens hem onterecht. En Out gaf social media de schuld. Maar dat is ook onterecht.

Het was immers Moorlags eigen PvdA dat het hakblok klaarzette. Niet geremd door enige kennis van zaken overigens, want Moorlag was bij Alescon slechts in een al rijdende trein gestapt, waar de schijnconstructie met het uitzendbureau A-Werk Flex – om zo werknemers (Illegaal) aan het werk te houden – allang bestond. Sinds 2007, aldus de Asser wethouder Albert Smit. En in 2011 zette de wet Werken naar Vermogen deze constructie onder druk.

Maar wie waren er destijds verantwoordelijk voor Alescon? PvdA-wethouder Gerrit Piek zat namens Assen in het dagelijks bestuur van de sociale werkvoorzieningschap, Albert Bruins Slot (nu voorzitter van het College van Bestuur van het Drenthe College) was directeur van Alescon.

Na Piek hadden de wethouders Jaap Kuin (PvdA) en Albert Smit (PvdA) sociale zaken in hun portefeuille, dus waren ook zij betrokken bij Alescon. Dat al die tijd doorging met die schijnconstructie. En of ze nou wel of niet wisten of dit juridisch zuiver op de graat was, zij blijven hoe dan ook verantwoordelijk.

Dan de FNV. Dat spande de rechtszaak aan vanwege de constructie. Na al die jaren. Beetje laat. Saillant detail: John Kerstens (PvdA) is een van de grootste criticasters van Moorlag. Hij wil desnoods persoonlijk het hakmes wel laten vallen. Kerstens was van 2009 tot 2012 vicevoorzitter van vakcentrale FNV, van 2012 tot en met 2017 zat hij namens de sociaal democraten in de Tweede Kamer.

Moet u eens raden wie de eerstvolgende is op de lijst van de PvdA om Moorlag op te volgen in die Tweede Kamer.

Die schijnconstructie, zo wordt nu geroepen, was geboren uit nood. Omdat de afgelopen jaren snoeihard is bezuinigd op de sociale werkplaatsen, onder anderen door de toenmalige staatssecretaris Jetta Klijnsma (inderdaad, PvdA). En het ‘nobele streven’ was de sociaal zwakkeren tóch aan het werk te houden.

Dat daardoor veel minder uitbetaald hoefde te worden aan salaris wordt maar even vergeten. De rechtbank oordeelde onlangs dat Alescon 400 werknemers in totaal twee miljoen euro na moet betalen.

De werkvoorzieningschap is tegen die uitspraak in beroep gegaan. Maar, zo liet wethouder Smit al weten, als Alescon daadwerkelijk na moet betalen, zal dat ‘uiteraard’ ook gebeuren. ‘Tekorten worden immers altijd door de gemeenten aangevuld’.

Ergo, de belastingbetaler krijgt die rekening op z'n bord.

En Moorlag zelf? Die wacht de zaken af. Op zijn verzoek voert de PvdA nu een intern onderzoek uit naar zijn houdbaarheid als Tweede Kamerlid. Maar die houdbaarheidsdatum lijkt – gezien alles wat al gezegd is - verstreken. De kunst is nu alleen het pluche pas ná 25 januari te verlaten, want dat levert hem geen zes maanden, maar twee jaar wachtgeld op. 42.800 tegen 160.500 euro.

Als het hakmes dan pas valt, is de pleister op de wonde in elk geval nog een hele behoorlijke. En andermaal mag de burger in de buidel tasten.

Jongens, wát een soap.  

Robbert Willemsen