Expositie Syrische kunstenaars bij Drents Schildersgenootschap in Assen

Assen – In de galerie van het Drents Schildersgenootschap in Assen exposeren van 12 januari tot en met 24 februari vier Syrische kunstenaars samen met vier leden van het DSG.

De vier Syrische kunstenaars zijn  Fadi Nadrous, Raafat Ballan, Saeed Al Hammad en Tamer Maklad, de vier leden van DSG zijn Albert Rademaker, Saskia Dingelstad, Sake Elzinga en Ralph Douglas.

De expositie staat in het teken van vrijheid, vrede, hoop en ontmoeting. In mei 2016 opende in Galerie Theater de Tamboer in Hoogeveen de eerste expositie ‘Vrijheid’, van wat een reeks moet worden door het hele land. De tweede expositie was in 2017 in Kunsthuis Secretarie in Meppel, waar kunstenaars en hun werk het gesprek aangingen.

Art meets art

De tentoonstelling in Assen heeft als thema ‘Art meets art’, een ontmoeting tussen ‘hen’, die huis en haard hebben moeten achterlaten uit vrees voor hun eigen leven en ‘wij’, die al zeventig jaar in betrekkelijke rust geen oorlog meer van dichtbij hebben meegemaakt.

In de jaren negentig werden overal in Europa muren afgebroken tussen landen en volkeren, maar elders in de wereld worden nieuwe muren opgericht. Over the Wall: kijk over de muur, kijk achter de muur, doorbreek de muur. Kunst kun je wel omkaderen, maar niet inkaderen. Mensen, die kunst maken, ontmoeten elkaar in een indirecte dialoog, die taalbarrières overstijgt.

‘Over the Wall’ is genoemd naar het lied van Het Klein Orkest “Over de muur”, geschreven door Harrie Jekkers. Centraal staan vogels, die vliegen over de muur van Oost- naar West-Berlijn zonder te worden neergeschoten. De parallel met het heden is volgens de kunstenaars duidelijk, alleen vogels vliegen nog vrij van het oosten naar het westen.

Oorlogssituatie

De vier exposerende Syrische kunstenaars zijn jong en net klaar met hun studie. Zij bevinden zich door de oorlogssituatie ineens in Nederland na een grote volksverhuizing. In The Wall Assen laten zij zien hoe zij vanuit verschillende invalshoeken hiermee bezig zijn, maar vooral ook is deze expositie een uitwisseling van Europese en Aziatische opvattingen over kunst.

De galerie van het Drents Schildersgenootschap is gevestigd aan het Koopmansplein 16 in Assen. De expositie wordt geopend op vrijdag 12 januari om 17.00 uur door burgemeester Marco Out. Een voorbezichtiging is er voor Vrienden van het DSG van 16.00 – 17.00 uur. De expositie is vervolgens tot en met 24 februari voor iedereen te zien tijdens winkeltijden.