Al meer dan 30 kinderen dit jaar opgenomen in alcoholpoli WZA

Assen – Dit jaar zijn er al 31 minderjarige kinderen opgenomen in de alcoholpoli in het Wilhelminaziekenhuis Assen. Een record ten opzichte van de twee voorgaande jaren, en 2017 is nog niet eens voorbij.

In 2015 belandden 17 kinderen met veel teveel alcohol op in het WZA, een jaar later waren dat er 23. In 2017 lag de piek tijdens de TT-week, toen 12 kinderen werden binnengebracht me alcoholvergiftiging. De gemiddelde leeftijd van deze opgenomen jongeren daalde de afgelopen vijf jaar van 16,2 naar 15,2 jaar. 

Sterke drank

WZA-kinderarts Gieneke Gonera uit haar grote zorg daarover tegenover RTV Drenthe. ‘We zien ook dat het veelvuldig om sterke drank gaat. Na opname gaan we wel in gesprek met het kind en de ouders, maar er is meer nodig om dit tegen te gaan.’

Dat vindt ook de Asser wethouder Harmke Vlieg. Zij vermoedt dat het drankmisbruik onder kinderen veel groter is dan de 31 opgenomen kinderen, van wie vrienden en vriendinnen waarschijnlijk ook veel alcohol consumeren.

Aan de slag

Vlieg wil daarom in overleg met onder anderen burgemeester Marco Out en de organisatie van het TT Festival om te kijken wat hier tegen te doen is. ‘Want dit is een groot probleem waar we mee aan de slag moeten.’