Kunst aan de Vaart presenteert werk van zeventig kunstenaars

Assen - In Assen wordt in het weekend van zaterdag 9 en zondag 10 september de elfde editie van Kunst aan de Vaart gehouden. Er is werk van ruim zeventig kunstenaars op veertig locaties aan de Vaart te zien.

In de fraaie, statige huizen aan de Vaart is beeldende kunst in al haar vormen zichtbaar. Van abstract tot figuratief en van installaties tot fotografie. Zo zijn kunstenaars te zien als Albert Geertjes, Frank Vanhooren, Patty Aalbersberg, Joss Jansen, Rie van Eijck, Carolien van Olphen en Jan van Loon.

Voor de derde keer is een aantal kunstenaars gevraagd als Artist in Residence. Dit zijn Flip Drukker en het duo Lydeke van Dülmen-Krumpelman en Floortje HollemaLaatstgenoemden verbeelden met keramiek en aquarellen hun gezamenlijke herinneringen als jeugdvriendinnen aan de rijke natuur, oude cultuur en vergankelijkheid, rondom het Balloërveld, Kampsheide en de Drentse Aa bij Rolde, waar ze vandaan komen. Tevens toont Van Dülmen-Krumpelman een aantal schilderijen van het Drentse landschap die zijn gemaakt door oudere generaties uit haar familie, alsmede archeologische vondsten uit de Drentse bodem die in het bezit zijn van de familie Hollema. 

Kunstmanifestatie

Het festival zit verder in een overgangsfase en wil de komende jaren toewerken naar een kunstmanifestatie, waarbij alles draait om verrassing, betrokkenheid, verbinding en bovenal beleving. Deze nieuwe koers is enerzijds ingezet met een advies-commissie van zes lokale professionals en kunstkenners die de kwaliteit bewaken en nieuwe namen aandragen (voor 2018).

Anderzijds zijn nieuwe samenwerkingen ingezet zoals met het Drents Museum, waarbij zij KINK (Kunst in De Nieuwe Kolk), de voormalige CBK-ruimte, ter beschikking stellen. In de week voorafgaand aan Kunst aan de Vaart is in KINK alvast een kleine preview te zien. Een ander nieuw element is dat bedrijven en organisaties van 5 tot en met 8 september een preview kunnen reserveren, waarbij zij met hun gasten - en een hapje en een drankje - enkele panden kunnen bezoeken.

Klassiek programma

Opnieuw is er een uitgebreid klassiek programma met een avondconcert op de Markt. Klassieke ensembles zijn in diverse tuinen, huiskamers en varend in een bootje te horen. Na het enorme succes van afgelopen jaar is er een muziekprogramma met ensembles en een openluchtconcert door het Jong Kamerorkest Noord (JKN) op de Markt op zaterdag 9 september. Het JKN is in 2015 speciaal voor Kunst aan de Vaart opgericht om getalenteerde musici uit de regio te stimuleren om op hoog niveau samen te spelen. Dit Noord-Nederlandse orkest bestaat uit conservatoriumstudenten en zeer goede amateurs tussen de 14 en 21 jaar. 'Door de disciplines beeldende kunst en klassieke muziek in één evenement met elkaar te verbinden, bieden we jonge musici en kunstenaars een podium. Hiermee willen we zowel publiek als deelnemende makers prikkelen, verrassen, uitdagen en inspireren', aldus de organisatie.

Kijk voor meer informatie op www.kunstaandevaart.nl