Tekst 'Rijks Hoogere Burgerschool 1867' terug aan de gevel

Assen - De tekst 'Rijks Hoogere Burgerschool 1867' is sinds vandaag in het timpaan terug aan de gevel van de voormalige Rijks HBS aan de Beilerstraat 30 in Assen. De naam en het jaartal werden omstreeks 1968 weggehaald.

De oude hbs heette nog enige tijd Gemeentelijk Lyceum tot aan de Groen van Prinstererlaan het nieuwe scholencomplex onder de naam Openbare Scholengemeenschap Assen (OSA) in gebruik was genomen. In het pand is tegenwoordig RTV Drenthe gevestigd.

Het terugplaatsen van de tekst is een initiatief van oud-leerling Marinus Winnink, Bé Joling en Martin Hiemink. Het idee, dat spontaan opborrelde na afloop van de plechtigheid van 9 december 2013, toen in het gebouw een plaquette met namen van oorlogsslachtoffers werd geplaatst, kreeg meteen bijval van RTV-Drenthe directeur Dink Binnendijk en wethouder Maurice Hoogeveen. Besloten werd er serieus werk van te maken.

Symbolisch bedrag

De afgelopen vier jaar is gezocht naar financiering van het project. Deze werd uiteindelijk gevonden door oud HBS'ers en oud MMS'ers te vragen een symbolisch bedrag van € 18,67 (of een veelvoud daarvan) over te maken naar de rekening van de Stichting Reünie RHBS en MMS Assen. Aan die oproep onder het motto ‘Gaan voor het timpaan’ werd in ruime mate gehoor gegeven. Toen de financiering nagenoeg rond was, waagden de initiatiefnemers het er op en vroegen schilder-ontwerper Max Manak de letters te vervaardigen en die op een door hem te bepalen moment te bevestigen.

En hoewel eerst volgend najaar het 150-jarig lustrum door de oud-scholieren wordt gevierd, is besloten niet langer te wachten en de tekst, zodra deze gereed is, te plaatsen. Vandaag heeft Max Manak in een hoogwerker de letters aangebracht aan de gevel. Met het terugplaatsen van de tekst op de voormalige Rijks HBS gaat na jaren een vurige wens van veel oud leerlingen van HBS en MMS in vervulling.