NK Jeugdschaken van start bij Hotel Van der Valk in Assen

Assen – 112 deelnemers in zes categorieën hebben zondag hun eerste stukken over het schaakbord geschoven tijdens de start van het NK Jeugdschaken bij Hotel Van der Valk in Assen.

Tot en met 29 april schaken de sterkste jeugdspelers van Nederland tegen elkaar. Zoals broer en zus Lucas en Machteld van Foreest, die als sterkste spelersgelden  in de categorieën A algemeen en A meisjes.

Schaakprogramma

De openingszetten werden zondag tijdens de opening gedaan door door GM Roeland Pruijssers en WGM Iozefina Paulet. Daarnaast is er het (ambitieuze) plan om naast het Top Jeugdschaak toernooi de ‘breedteschakers’ (alle basisscholen in Drenthe) een schaakprogramma aan te bieden.

Verder zijn er in Hotel Assen de hele week lezingen, presentaties en allerlei activiteiten, ook voor beginnende en niet schakers en de schooljeugd. Op 24 april: Brain & Health Day met onderzoek presentatie van de Rijksuniversiteit Groningen, 25 april: Presentatie Masterplan Breedteschaak Drenthe.  Met de nieuwste spel innovaties: www.468educatie.nl .

Levende schaakstukken

Bovendien is er het nieuwe spel ‘Square4Chess’ of ‘Levend Square4Chess’ in Assen, dat gedurende het NK binnen en buiten kan worden gespeeld bij Van der Valk Hotel Assen en op Koningsdag in het Asser centrum. Spelers zijn dan zelf  een schaakstuk of men speelt op een spelbord van 4 x 4 velden met een paar echte schaakstukken.