Dr. Nassau College Quintus en sporthal in Assen officieel geopend

Assen – Het nieuwe gebouw staat er al een poosje, maar donderdagmiddag werd het Dr. Nassau College afdeling Quintus én de nieuwe sporthal, die werd gedoopt tot ‘Olympus’, officieel geopend.

Dat gebeurde met dans, muziek en veel toespraken, onder andere door de Asser onderwijswethouder Maurice Hoogeveen, schooldirecteur Albert Noord, architect Kevin Haenen en… robot Nao.

Wethouder Albert Smit liet zien dat hji sport in zijn portefeuille heeft. Smit sprintte op de fiets over de finish en onthulde daarmee de naam van de  aangrenzende sportaccommodatie: Sporthal Olympus.

Tijdens de opening kwam de naamgever van de openbare scholengemeenschap, Dr. Hendrik Jan Nassau (1791) weer even tot leven. Anno nu is zijn motto nog steeds sterk verweven in de onderwijsvisie van Quintus: sterk door leren.

Bediende

Nassau begon zelf als bediende in een boekhandel en werkte zich via het afleggen van allerlei examens op tot ondermeester. Om vervolgens op te klimmen tot ‘Taalmeester Franschen hoogduitsch’ aan het gymnasium in Assen. In 1829 promoveerde hij ‘magna cum laude’ aan de Groningsche Hoogeschool tot doctor in de letteren en werd rector van het gymnasium te Assen. Zijn leven lang is Nassau zich met volle kracht aan 't onderwijs blijven wijden.

Het huidige schoolgebouw is onder meer gericht op de toekomst. Elk onderwijsdomein heeft een eigen ingang, wat de leerlingen een veilig en geborgen gevoel moet geven. Mede door de moderne kenniscentra komen de vier talentrichtingen van de school goed tot hun recht: sport, cultuur, technasium en ondernemen.

Sporthal Olympus

Sporthal Olympus bestaat uit twee forse openbare sporthallen (met deels 9 meter en deels 7 meter de hoogste in Assen). Het complex bestaat uit zes zalen, die gebruikt kunnen worden voor gymnastiek in het onderwijs, sportverenigingen of evenementen zoals landelijke sportwedstrijden.

Volleybalvereniging Sudosa-Desto heeft Olympus als thuisbasis en is uitbater van de kantine. De hal is voorzien van een gedigitaliseerd systeem voor video-analyse; er kunnen opstellingen, oefeningen en wedstrijden worden gefilmd. De naam verwijst naar de berg Olympus en de Olympische Spelen en symboliseert hiermee de aanwezige ruimte die letterlijk en figuurlijk aanwezig is om in deze sporthal te kunnen werken aan (talent)ontwikkeling.